Osijek
OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Predstavljen Prijedlog Operativnog plana razvoja cikloturizma
Objavljeno 24. listopada, 2017.

Razvoj cikloturizma bio je tema javnog predstavljanja Prijedloga Operativnog plana razvoja tog relativno novog turističkog segmenta koji je organizirala Osječko-baranjska županija. Predstavljanje je okupilo načelnike općina i druge predstavnike jedinica lokalnih samouprava, udruga, turističkih zajednica, a na prezentaciji su sudjelovali i dožupani osječko-baranjski Goran Ivanković i Petar Lagator.

Kako se moglo čuti na prezentaciji, cilj je cikloturizmom kao načinom privlačenja inozemnih turista omogućiti veći dolazak novog segmenta turista umrežavanjem biciklističkih ruta i staza.

Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije, kazala je kako je raspisan javni poziv za kontinentalne županije za izradu Operativnog plana razvoja cikloturizma sukladno Strategiji razvoja cikloturizma RH.

- Osječko-baranjska županija se javila, odobreno nam je 350.000 kuna. Dio se odnosi na izradu Operativnog plana, a drugi dio odnosi se na određene aktivnosti koje su vezane uz razvoj cikloturizma te postavljanje informativnih ploča i oznaka za sve naše postojeće biciklističke staze, edukaciju vodiča i to su aktivnosti koje ćemo mi izvršiti. Proveli smo postupak nabave i kao najpovoljniji izrađivač Operativnog plana izabran je Rencon - kazala je Wendling.

Potrebno je naglasiti, dodala je, da Operativni plan moraju prihvatiti svi dionici pa je u pripremi jedan sporazum koji će potpisati sve jedinice lokalnih samouprava, Hrvatske vode, Hrvatske šume, Hrvatske željeznice, Hrvatske ceste kao dionici važni za cikloturizam.

- Svi će dobiti prijedlog sporazuma koji je okvirni i podrazumijeva provedbu svih aktivnosti i dostavit ćemo ga resornom ministarstvu. Plan, nakon što provedemo sve postupke, dostavit ćemo Skupštini Osječko-baranjske županije na usvajanje i nakon toga krenuti u daljnje provedbene aktivnosti - naglasila je Silva Wendling.

Predstavnici Rencona prezentirali su osnovne definicije cikloturizma, metodologiju kojom je Plan sačinjen, naglasivši pritom kako ovo nije konačna verzija nego tek uvid u ono što je do sada odrađeno i aspekte razvoija cikloturizma koji će, procjenjuje se, rasti u sljedeći deset godina. D. Pejić

Operativni plan moraju prihvatiti svi dionici pa je u pripremi sporazum koji će potpisati sve jedinice lokalnih samouprava

Najčitanije iz rubrike