Osijek
LJUBIČIĆ POZIVA LOKALNE ČELNIKE DA OLAKŠAJU ŽIVOT ZAPOSLENIM RODITELJIMA

Zbog ostvarivanja majčinstva
55,3 posto žena ostalo bez posla!
Objavljeno 23. listopada, 2017.

Prema istraživanju provedenom u okviru EU projekta “Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života”, čak 55,3 posto žena u Hrvatskoj potvrdilo je kako je ostalo bez posla zbog toga što se odlučilo za ostvarivanje majčinstva, zastrašujući je podatak na koji je u ponedjeljak u Osijeku upozorila pravobraniteljica za ravnopravnost spolova RH Višnja Ljubičić. Riječ je o projektu koji traje već dvije godine, te se privodi kraju, a sada je cilj implementirati prikupljena znanja iz projekta na lokalnu i regionalnu razinu.

- Želimo pozvati čelnike gradova i županija da vide koliko je za svakog zaposlenog roditelja važno jačanje postojećih javnih servisa i otvaranje novih, i to od jaslica, vrtića i dnevnih boravaka, kao i boravaka za starije osobe i staračkih domova. U razgovoru s dogradonačelnicom Osijeka Žanom Gamoš doznala sam da je jedna od prvih stvari koju je napravila u gradu Osijeku ujednačavanje svih osnovnih škole vezano uz dostupnost dnevnih boravaka. To je iznimno rodno senzibilno i poboljšava pozitivno obiteljsko okruženje, te omogućava djeci, bar u onim prvim razredima, da imaju osigurani kontinuitet u odgoju - naglasila je Ljubičić.

Koliko je segregacija na tržištu rada u Hrvatskoj još uvijek prisutna upozorio je ovom prigodom i prof. dr. sc. Mario Vinković s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Osijeku.

- Mi smo zemlja u kojoj je izvjesna feminizacija u području visokog obrazovanja i imamo veći broj žena u ukupnoj populaciji, ali to se još uvijek ne vidi na tržištu rada. Zanimljivo je da je u podatcima Državnoga zavoda za statistiku vidljiv pad broja članica uprava u hrvatskim kompanijama, gdje je samo 14,7 posto žena. To govori koliko žene participiraju na najvišim razinama kada je riječ o hijerehijskoj ljestvici. S druge strane, u obitelji participiraju u značajno većem postotku. Svi pokušaji koji su išli u smjeru oživljavanja instituta rodiljnog dopusta da se obvežu očevi da bar u malom broju dana obvezno koriste rodiljne dopuste nisu urodili plodom. To je uvjetovano našom stereotipnom detekcijom tko se treba brinuti o obitelji, a tko biti aktivniji na tržištu rada. I onda kada očevi koriste ta prava, najčešće je riječ o nezaposlenim roditeljima i slučajevima očeva koji imaju znatno niže plaće od majki - napomenuo je prof. Vinković. N. Z. Eberhard

EUROPSKA KONVENCIJA O RAVNOPRAVNOSTI SPOLOVA

Dogradonačelnica Osijeka Žana Gamoš upozorila je kako su ovakvi projekti iznimno važni u Hrvatskoj u trenutku kada svjedočimo pojavi neokonzervativne ideologije.

- Gradsko je povjerenstvo za ravnopravnost spolova donijelo prijedlog zaključka o potpisivanju Europske konvencije o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini i vjerujemo da će biti usvojen na jednoj od sjednica Gradskog vijeća do 25. studenoga, kada se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. To znači da je nakon usvajanja Grad Osijek dužan u roku od dvije godine donijeti plan postupanja prema toj povelji - naglasila je Gamoš.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike