Novosti
OBLJETNICA MAĐARSKE REVOLUCIJE

Podignuta mađarska zastava s rupom
Objavljeno 23. listopada, 2017.

U znak sjećanja na Mađarsku revoluciju iz 1956. godine, saborski zastupnik mađarske manjine Robert Jankovics i generalni konzul Republike Mađarske Antonio De Blasio u ponedjeljak su na središnjem osječkom trgu podignuli mađarsku zastavu s rupom u sredini, koja je bila simbol ustanka protiv komunizma i sovjetske vlasti.

Ovome događaju nazočili su i predsjednik Mađarskog kulturnog društva Népkör Danijel Magdika, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Janoš Šipoš, načelnik Općine Bilje Željko Cickaj i župni vikar osječke župe sv. Petra i Pavla vlč. Robert Almaši te pripadnici mađarske zajednice. Iz Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije nije nitko došao.

Događaj podizanja mađarske revolucionarne zastave počeo je izvođenjem “Lijepe naše” i “Isten, áldd meg a magyart” (“Bože, blagoslovi Mađare”), hrvatske i mađarske himne. Saborski zastupnik Jankovics citirao je riječi američkog predsjednika Johna F. Kennedyja koji je Mađarsku revoluciju iz 1956. nazvao simbolom “neutažive žeđi čovjeka za slobodom bez obzira na to koliko male šanse bile za uspjeh, bez obzira na strašnu žrtvu koju traži”. Generalni konzul De Blasio osvrnuo se na sami povijesni događaj 23. listopada 1956. kada su prosvjednici na jednom od središnjih budimpeštanskih trgova postavili revolucionarnu mađarsku zastavu s izrezanim komunističkim obilježjima. Tijekom podizanja mađarske revolucionarne zastave uz bok osječkoj gradskoj i županijskoj te hrvatskoj državnoj i europskoj zastavi, iz zvučnika se mogla čuti uvertira “Egmont” Ludwiga van Beethovena koja je bila neslužbena himna Mađarske revolucije iz 1956. Naposljetku je izvedena i mađarska svečana pjesma “Szózat”, koja se obično izvodi na kraju ovakih događaja. D.C.