Regija
4. ETNOSUSRETI POŽEŠTINE

Josipa Maričević je najdjevojka
Objavljeno 23. listopada, 2017.
Najbolje čvarke ove godine prema ocjeni žirija pripremila je Nives Berić iz Požege

VETOVO - Od jutarnjih sati pa do kasnog poslijepodneva Turističkom oazom Schon blick u Vetovu prošlo je nekoliko tisuća ljudi koji su pohodili 4. Etnosusrete Požeštine, Čvarkijadu, Šokački sokak i još niz manifestacija i natjecanja tog nedjeljnog dana. Kiša koja je počela oko 16 sati, nakon završenih svih službenih manifestacija, nije dopustila nastavak veselja, no nije spriječila veliko kolo s bećarcem i kukunješćem uz glazbenu pratnju Tamburaškog sastava Bećarsko srce.

I ovu manifestaciju, s više od 500 sudionika i tri tisuće posjetitelja, organizirala je ekipa tjednika Kronika požeško-slavonska. Održana je pod pokroviteljstvom Kutjeva d.d., Požeško-slavonske županije, gradova Kutjeva, Požege i Pleternice, općina Brestovac, Velika, Jakšić, Kaptol i Čaglin, te Alles elektrocentra, Spin Valisa, Orljave, Zvečeva, tvrtke Grbić, Barišić autodijelova, Pekare Cerovac, Fito prometa, zlatarni Glasnović, Karla i Odobašić, TR Silver, BiZ mljekare, Cvjećarnice Danijela, D&D Šokačke jakne, OPG-a Ribičić i OPG-a Targuš, te vinarija Soldo, Tandara, Enjingi, Perak, Markota, Krauthaker i 13 vinara Udruge Veteri Castra, koji su donirali bačvu mladog vina u jedinstvenoj kupaži 13 vetovačkih graševina.

Sudionike i posjetitelje pozdravili su zamjenik župana za gospodarsku djelatnost Željko Jakopović, požeški gradonačelnik Darko Puljašić i zamjenik gradonačelnice Pleternice Domagoj Katić.

Uz 11 KUD-ova i udruga baštine i kulture koji su uredili najljepši stol u nekome od narodnih običaja, pripremili staro autohtono jelo, donijeli najstarije uporabne predmete, najstariju narodnu nošnju, 25 ekipa iz cijele Slavonije natjecalo se u pripremanju najboljih čvaraka, a na raspolaganju su imali gotovo pola tone slanine. Ove godine rekordan je bio i Šokački sajam s više od 40 izlagača, od Zagreba preko Baranje do istočne Slavonije. Etnomodnu reviju pripremila je Obrtnička škola Požega, a pridružila im se Nada Grgić sa svojim etnomodelima.

Djevojke spremne za udaju spremno su pokazale svoju i ljepotu svoje nošnje. Titulu najljepše osvojila je Josipa Maričević iz KUD-a Šokadija iz Batrine. Ljepotica Josipa na glavi je ponijela i krunu, vrijednu rukotvorinu Gordane Malbašić iz obrta Petlja. Nagrađena je pravim mirazom - odjevnim predmetima, zlatninom i srebrninom i kvalitetnim vinima. Njezina prva pratilja je Marinela Grljušić iz KUD-a Berda iz Brestovca, a druga pratilja Ivana Štefančić iz KUD-a Orljava iz Pleternice.

Najbolje čvarke prema ocjeni žirija pripremila je Nives Berić iz Požege, drugo mjesto pripalo je prošlogodišnjim pobjednicima iz Matice slovačke Kukučin Kuntarić iz Jakšića, a treće mjesto majstorima iz Mjesnog odbora Brestovac. Najbolje čvarke prema ocjeni publike napravili su članovi i članice Motokluba Tsunami iz Požege. Najbolji liker napravila je Mira Lisec iz Vetova, a pekmez Ivana Krolo iz Batrine. Nagrade su im uručili predsjednik Gradskog vijeća Kutjeva Ivica Ribičić i urednik tjednika Kronika Vladimir Protić.

Održano je i nadmetanje u starim sportovima, a najbolji su nagrađeni plaketama, medaljama i nagradama sponzora. AGM Kruna

Možda ste propustili...

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

Najčitanije iz rubrike