Regija
INICIJATIVA ZA SPAS POGRANIČNOG PODRUČJA

Zakon o razvoju Vukovara i poticajne mjere širiti na područje Cvelferije
Objavljeno 24. listopada, 2017.
Žele zakonski regulirane povlastice za ulagače za sva pogranična mjesta na istoku

DRENOVCI - Čelnici Drenovaca, Vrbanje i Gunje, nerazvijenih i zapostavljenih općina na tromeđi Hrvatske, BiH i Srbije, od Vlade RH traže da ih se uvrsti u zakon kojim će se potaknuti gospodarski razvoj i osigurati opstojnost tog graničnog područja, što je jako važno za hrvatsku budućnost. Sredinom rujna Općinsko vijeće Drenovaca donijelo je zaključak kojim se Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a, Vladi i Saboru RH te vukovarsko-srijemskom županu predlaže da se Zakon o poticanju ulaganja na području grada Vukovara i poticajne mjera iz toga zakona prošire na područje Cvelferije kao najnerazvijenijeg područja Vukovarsko-srijemske županije zbog gospodarske nerazvijenosti, velikih demografskih problema i stradanja u poplavama 2014. godine. Na upućeni dopis početkom listopada očitovala se ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac.

- Zakon o razvoju grada Vukovara, nažalost, nije moguće proširiti na područje Cvelferije (područje općina Drenovci, Vrbanja i Gunja), jer se radi o posebnom zakonu donesenom još 2001. godine, kojim se regulira poseban status grada Vukovara. Ministarstvo koje vodim svjesno je problematike nerazvijenih područja RH pa tako i nerazvijenosti cijele Vukovarsko-srijemske županije. Upravo zbog toga odlučili smo se na donošenje novog zakona o potpomognutim područjima koji je u postupku izrade. Sadržavat će niz mjera kako bi se pomoglo najnerazvijenijim dijelovima RH, odnosno područjima koja prema indeksu razvijenosti pripadaju u potpomognuta, a u koje svakako ulazi i Cvelferija - zaključuje Žalac.

Na ministričino očitovanje reagirao je načelnik Općine Drenovci Jakša Šestić i proteklog tjedna proslijedio novi dopis premijeru Andreju Plenkoviću, predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću i ministrici Gabrijeli Žalac.

- Moram naglasiti da je ovo granično područje uz neposrednu granicu s Republikom Srbijom i BiH sustavno zapostavljeno kako u bivšoj državi tako, na našu žalost, i u neovisnoj Republici Hrvatskoj, sa stalnim odlaskom mlađeg i obrazovanog stanovništva koje traje više desetaka godina, a ne nekoliko godina kao u drugim krajevima naše domovine. Dugi niz godina suočeno je s gospodarskom nerazvijenošću, nezaposlenošću, velikim brojem korisnika iz Zakona o socijalnoj skrbi, problemima u školstvu (postoje tri osnovne škole na području Općine Drenovci, a ni jedna nema sportsku dvoranu), prometnom izoliranošću, kao i drugim problemima od životnog interesa za stanovništvo ovog područja - upozorava Šestić.

Napominje da će se posljedice katastrofalnih poplava koje su 2014. godine poharale to područje osjetiti još dugo vremena.

- Uzimajući u obzir sve probleme Republike Hrvatske, smatramo da se Zakon o poticanju ulaganja na području grada Vukovara treba primijeniti na područje grada Vukovara zajedno s pograničnim područjem Cvelferije, kao i područjem pograničnih općina Nijemci, Tovarnik, Lovas, te grada Iloka. Smatram da se razvojem gospodarstva, odnosno poticanjem ulaganja, može djelomice zadržati stanovništvo na ovom graničnom prostoru i zaustaviti odlazak mladih. Također smatram da isto treba biti prioritet Republike Hrvatske - zaključio je Šestić.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

I Vukovarsko-srijemska županija, potvrdio nam je dožupan Josip Dabro, podupire prijedlog općinskih čelnika Cvelferije o zakonskom reguliranju poticanja razvoja pograničnog područja, o čemu je razgovarano i na posljednjoj sjednici Županijske skupštine. Upozoreno je da će bez snažne pomoći države i konkretnih poticajnih mjera kojima bi se privukli investitori i potaknuo njihov gospodarski razvoj ta rubna područja uskoro biti prazna, a istočna granica Hrvatske ostati bez svojih graničara, što nikako nije dobro i ne smije se dopustiti.

problem

GRANIČNA PODRUČJA ZANEMARIVANA SU DESETLJEĆIMA

Dopis je poslan Andreju Plenkoviću, Gordanu Jandrokoviću i Gabrijeli Žalac

Možda ste propustili...

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

CRVENI KRIŽ: MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE

OŠ Bilje i Medicinska škola Osijek pobijedili

Najčitanije iz rubrike