Autoglas
U TREĆEM TROMJESEČJU

Povlačenje i promjene dizelskih modela podosta zakočile Daimlerovu dobit
Objavljeno 24. listopada, 2017.

Dobit najvećeg svjetskog proizvođača luksuznih automobila Daimlera pala je u trećem tromjesečju, zakočena povlačenjem dizelskih modela s tržišta i mjerama za smanjenje štetnih emisija. Prema poslovnom izvješću, između srpnja i rujna, netodobit proizvođača Mercedes-Benza pala je za 16 posto u odnosu prema istom razdoblju lani, na 2,2 milijarde eura. Operativna dobit kliznula je za 14 posto, na 3,5 milijardi eura. Pritom je tvrtka u promatranom razdoblju prodala 9 posto više vozila nego u istom lanjskom razdoblju i povećala prihode za 6 posto, na 40,8 milijardi eura.

Iz kompanije u sastavu grupe Mercedes-Benz ističu da im je dobit pritisnulo povlačenje vozila s tržišta, koje će ih stajati 230 milijuna eura, i promjene na starijim dizelskim motorima kako bi se smanjile emisije štetnih, s procijenjenim dodatnim troškom od 223 milijuna eura. Odjel koji proizvodi Mercedese i Smartove također uvelike ulaže u nove tehnologije, najavivši cijelu flotu novih električnih i hibridnih modela u sljedećih nekoliko godina.

Odjeli kamiona, kombija i autobusa redom su pak zablježili rast prihoda. Operativna je dobit u odjelima kombija i autobusa ipak smanjena, jer su se suočili s višim cijenama sirovina i nepovoljnim valutnim tečajevima, osobito prema latinoameričkim valutama.

Grupa je potvrdila znatan rast godišnjih prihoda i operativne dobiti u odnosu prema 2016. godini. U Daimleru očekuju da će povećati dobit unatoč većim ulaganjima radi ostvarivanja zacrtanih stopa rasta i izdvajanjima za istraživanje i razvitak, posebice u segmentu električnih i autonomnih vozila.

Možda ste propustili...