Kultura
IZLOŽBA U FRANCUSKOM PAVILJONU

OKO razrađuje ljudski vijek referirajući se na W. Shakespearea
Objavljeno 23. listopada, 2017.

Izložba “Exquisite growth” poznate umjetnice zagrebačke, ali i europske urbane kulturne scene OKO otvorena je u Francuskom paviljonu. Umjetnica je u vanjskom prostoru trokuta Studentskog centra sa svojim radovima prisutna već niz godina. Sada je ušla i u središnji prostor paviljona, za koji je pripremila sedam objekata u kojima razrađuje ljudski vijek referirajući se na Sedam razdoblja ljudskog života Williama Shakespearea. No, kao i kod svih njezinih radova, reference ovdje ne prestaju. Imaginarna bića, životinje-ljudi, mitovi, lubanje i riječi pjesama pune karakteristične crteže slojevima značenja koji se odmotavaju uz poznavanje raznorodnih izvora: od klasične literature, preko mitologije do supkulturnih urbanih elemenata - ističu organizatori.

Francuski paviljon kružna je građevina trostruke podijele prostora koja se u ovoj instalaciji pretvorila u šest jasnih cjelina sa središnjom, sedmom, izbočenom, izduženom, krnjom piramidom koja predstavlja završetak. Drveni okviri ispunjeni crtežima dodatno su slikarski obrađeni što se umjetnički nastavlja na njezine dosadašnje radove u kojima grafičkim i slikarskim tehnikama intervenira u prostor. Ovi suvremeni asamblaži, inspirirani klasičnim tekstom, potpuno su prilagođeni lokaciji za koju su rađeni te reflektiraju trenutačnu društvenu situaciju kroz osobnu umjetničku intervenciju. Izložba je otvorena do 11. studenoga.

I za kraj kao sneak peek dijela onoga što vas čeka, citat Baza Luhrmanna: “...Enjoy your body, use it every way you can... don't be afraid of it, or what other people think of it, it's the greatest instrument you'll ever own...” N.Vek.

OD LONDONA DO NEW YORKA

OKO je svoje slike, zidne slike i instalacije izlagala u brojnim galerijama i muzejima, kao što su MSU u Zagrebu (čiji je mural dio kolekcije muzeja), Victoria & Albert u Londonu te e-flux u New Yorku. Uz to, bitan dio njezine karijere projekti su u javnom prostoru, a njezin rad utkan je u urbanu uličnu kulturu. Koristeći grafičke tehnike kao što su linorez, bakrorez i crtež, već više od 10 godina na ulici izvodi tajne akcije. OKO je sudionica i brojnih uličnih umjetničkih inicijativa.

Možda ste propustili...

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

Najčitanije iz rubrike