Kultura
“VRZINO KOLO” 10. STUDENOGA

Janković: Ivakić spaja ono najbolje od velikog kazališta i pučkog teatra
Objavljeno 23. listopada, 2017.

VINKOVCI

U vinkovačkom su Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” u tijeku probe za predstavu “Vrzino kolo”, koju rade u koprodukciji s Hrvatskim kazalištem iz Pečuha, a kojom se obilježava 100 godina kazališnog života u Vinkovcima te 85 godina od smrti Joze Ivakića.

Predstava etnografski obrađuje nekoliko segmenata građanskog života između svjetskih ratova. Identitet prostora afirmiramo građanskim elementima kulturne baštine Vinkovaca kao što su jezik, glazba, kostim, životne navike, društvene vrijednosti, vjerovanja. Pisac gradi svijet drame kroz moralnu poruku o temeljnim društvenim odnosima kroz teme ljubavi, braka, suodnosa materijalnih i duhovnih načela.

- Vrzino kolo je kolo u kojem svatko želi biti glavni, svatko vuče na svoju stranu i stvara se metež. Muško–ženska tema bit će zanimljiva dok god bude muškaraca i žena, a osobito muškaraca koji kao mala djeca vole uzeti igračku kojom se netko drugi igra. Ljepota Ivakićeva djela je i u tome što s jedne strane donosi pučku tradiciju - a to su ljubavni odnosi, ljubavni zapleti, ljepota govora, glazbe - a s druge strane dva su čina napisana kao vodvilj, prema kazališnim normama koje su bile u tom trenutku aktualne i moderne. Ivakić spaja najbolje od velikog kazališta i tradicijskog pučkog teatra - rekao je Vjekoslav Janković, redatelj predstave.

Na trećini su puta i stvari se na pozornici tek počinju zaigravati.

- 'Vrzino kolo' je, kako kaže Joza Ivakić, komad o ljubavi. Ima tu i nekakav ženskar koji bi htio proći bez ženidbe i samo bi htio malo uživati. Mi to ne osuđujemo previše, ali dopuštamo da se svašta dogodi i bitno je da se na kraju nitko ne naljuti - dodaje Janković, zadovoljan sjajnom glumačkom ekipom s kojom radi.

Katarina Baban u predstavi glumi vrckavu namigušu Katu:

- Posebna mi je čast glumiti u ovoj predstavi jer se ona radi za važnu obljetnicu vinkovačkog kazališta. Veliki je to projekt s jako puno kolega i mislim da će se predstava publici jako svidjeti.

- Sretan sam i ponosan jer radim ovu predstavu Joze Ivakića. Povjerena mi je uloga harmonikaša i prevaranta, manipulatora koji najvećeg neženju na kraju oženi - rekao je Vladimir Andrić.

Osim njih, u predstavi glume i Ivan Ćaćić, Matea Marušić, Denis Brižić, Hrvoje Seršić, Selena Andrić, Goran Smoljanović, Katarina Kristić te plesači iz FA Lisinski Vinkovci.

Premijera je zakazana za petak, 10. studenoga, u 19 sati i središnji je događaj svečanosti. “Vrzino kolo” moći će se pogledati i u subotu, 11. te nedjelju, 12. studenoga, u 19 sati.

Mario KOKAJ

redatelj

JE VJEKOSLAV JANKOVIĆ, GLUMAC OSJEČKOG HNK

Možda ste propustili...

SVEČANA PROSLAVA 20. OBLJETNICE KAZALIŠTA ULYSSES

Publika pratila program s brodova u zaljevu

OSMIŠLJEN POSVE NOVI FORMAT BJELOVARSKOG FESTIVALA

DOKUart ide dalje u dvorištima zgrada

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DOKUMENTARNI FILMOVI

21. Mediteran film festival - online

2

JEDINSTVENI FESTIVAL OD 10. DO 20. KOLOVOZA

U Zagrebu 350 umjetničkih zastavica

3

U SKLOPU BALETNIH VEČERI NA SUSTIPANU

“Felliniana” iz magičnog svijeta slavnog redatelja