Svijet
NOVA GRANIČNA PRAVILA

Za zapadni Balkan ulazak u EU uz nove provjere i - 10 eura
Objavljeno 23. listopada, 2017.

Državljani zemalja zapadnog Balkana (Albanija i zemlje bivše Jugoslavije bez Slovenije i Hrvatske) ubuduće će za putovanje u šengenski prostor morati prethodno tražiti dozvolu nadležnih službi EU-a, iako će i dalje biti oslobođeni vađenja viza. Dozvola će se morati zatražiti popunjavanjem elektroničkog obrasca, a dozvola ili zabrana EU-a bit će dostavljena najkasnije za 72 sata. Onima za koje se utvrdi da predstavljaju opasnost za sigurnost EU-a bit će odbijena dozvola za putovanje, navodi se u prijedlogu za uspostavu novog Europskog sustava za odobravanje putovanja (ETIAS). Takav prijedlog Europske komisije sada je potvrdio Odbor za građanske slobode (LIBE) Europskog parlamenta, a nakon što ga u Europskom parlamentu usvoje sva nadležna tijela, bit će proslijeđen na usvajanje Vijeću ministara EU-a.

Prema prijedlogu, građani država zapadnog Balkana i drugih zemalja kojima nisu potrebne vize za putovanje u šengenski prostor taj će postupak plaćati deset eura, ali će taj trošak pokrivati ​razdoblje za putovanja od tri godine ili do kraja valjanosti putovnice. Od plaćanja su izuzete osobe mlađe od 18 godina i starije od 60 godina, članovi obitelji građana EU-a, kao i studenti i znanstveno osoblje. Uvođenje ovog sustava bit će složeno i na snagu će stupiti vjerojatno tek početkom 2020. godine. Uz osobne podatke bit će potrebno dostaviti i podatake o putovnici, navesti adresu na kojoj namjeravaju boraviti u Uniji, način na koji ih se u svakom trenutku može kontaktirati i zemlju ulaska u EU. Također, morat će priložiti dokument o tome jesu li bili osuđivani za ozbiljne kriminalne prekršaje (terorizam, seksualnu eksploataciju djece, trgovinu ljudima ili drogom, ubojstva i silovanja), kao i o tome jesu li boravili u zoni ratnog sukoba te jesu li protjerani iz neke zemlje u prošlosti.

Elektronički obrazac sa zamolbom automatski će biti provjeravan u bazama podataka EU-a kao i preko baza europske policijske službe Europol i Interpol.

Izvjestiteljica u odboru LIBE za uvođenje sustava ETIAS, Kinga Gal kaže kako će taj mehanizam znatno pridonijeti jačanju sigurnosti EU-a i snažnijem i djelotvornijem sustavu zaštite granica i sigurnosti.

Eduard SOUDIL
“ULAZNICA” JE DVOSTRUKO SKUPLJA

Europska komisija pojasnila je da sada ima na popisu 60 zemalja čijim građanima nije potrebna viza za ulazak u EU te da očekuje da će šengenske granice u 2020. prijeći 39 milijuna stranaca. Inače, Europska komisija 16. studenoga 2016. predložila je uspostavu europskog sustava za odobravanje putovanja i tada se navodilo da će građani stariji od 18 godina iz zemalja izvan EU-a kojima nisu potrebne vize za putovanja u Schengen plaćati “ulaznicu” od pet eura. Kako je tada obrazložio EK, cilj je sustava ETIAS jačanje sigurnosnih provjera ljudi koji bez viza putuju u šengensku zonu.

Elektronički obrazac sa zamolbom automatski će biti provjeravan u bazama podataka

Najčitanije iz rubrike