Regija
SOCIJALNE SAMOPOSLUGE SVE PRAZNIJE

Namirnice osigurane do kraja godine, a što će biti kasnije - ne znaju
Objavljeno 23. listopada, 2017.
Prijatelji svetog Martina skrbe se o 250 obitelji, a potrebe su, tvrdi predsjednik udruge, Igor Jakobfi, bar dvostruke veće

BELI MANASTIR

Udruga Prijatelji svetog Martina jedina je u Baranji koja se već više od dvije godine, preko socijalnih samoposluga, skrbi o Baranjcima teškog imovinskog stanja. Još 2013. godine sadašnji članovi Udruge zaključili su kako je gotovo trećina stanovnika Belog Manastira bez stalnog izvora primanja. U suradnji s Caritasom Župe svetog Martina počeli su prikupljati i dijeliti hranu. Potrebe su, s jedne strane, iz dana u dan bile veće, a s druge u akciju se počelo uključivati i više ljudi. Skladište u koje su slagali prikupljene donacije postalo je pretijesno pa su zbog toga, ali i činjenice kako hranu ne stižu razvažati potrebitima, odlučili osnovati udrugu, a nešto kasnije i otvoriti prvu baranjsku socijalnu trgovinu. Od prve ideje do realizacije prošlo je dvije godine. Vrata prve socijalne samoposluge u Belom Manastiru otvorena su u travnju 2015. godine, a nešto kasnije istom su se humanitarnom djelatnošću počeli baviti u Popovcu i Donjem Miholjcu. U ovom trenutku skrbe se o 250 obitelji, a potrebe su, tvrdi predsjednik udruge, Igor Jakobfi, minimalno dvostruke veće. Jedan od načina prikupljanja hrane i ostalih potrepština humanitarne su akcije. Jednu su u subotu organizirali na belomanastirskom središnjem trgu.

Sve manje donacija

- Nažalost, iz mjeseca u mjesec donacije su sve manje. Ne krivimo nikoga. Činjenica je da ljudi imaju sve manje novca, što se odražava kako na prikupljeni iznos u novcu, tako i u količni prehrambenih i higijenskih artikala - kaže Jakobfi, naglašavajući kako u prosjeku kroz humanitarne akcije prikupe hrane i higijenskih potrepština u vrijednosti 1000 kuna te 500-tinjak kuna gotovine.

Riječ je samo o kapi u moru njihovih potreba, koje su 20-ak tisuća kuna mjesečno. Do kraja godine, nastavlja Jakobfi, osigurali su dovoljno hrane i ostaloga za njihove korisnike, a što će biti u bliskoj budućnosti nije mogao reći.

- Osigurali smo dovoljne količine hrane i higijenskih potrepština zahvaljujući donaciji Ane Rucner, koja nam je darovala 15.000 kuna, te 5000 kuna vrijednoj donaciji Allianz osiguranja. Još izdvajam tvrtku Dukat, koja redovito šalje donacije u hrani, i to je sve. Dakako, ne treba zaboraviti ni “obične” ljude koji se odazivaju akcijama - priča Jakobfi, naglašavajući kako su odlučili humanitarne akcije premjestiti iz jedinog baranjskog grada pa će već idućeg vikenda jednu organizirati u Dardi, a kasnije u Osijeku, Kneževim Vinogradima, Donjem Miholjcu…

Humanitarne akcije

U sklopu projekta koji je financijski podržala međunarodna organizacija Arigatou International, nabavili su šator koji će s njima na humanitarne akcije putovati diljem Slavonije i Baranje, a poslužit će im i za radionice na otvorenom, kao što je slučaj bio u subotu. Naziv radionice, u kojoj su sudjelovali belomanastirski osnovnoškolci, bio je “Sveti Martin - simbol ljubavi prema Bogu i ljudima”. Humanitarni štand na središnjem gradskom trgu posjetio je i gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob sa stranačkim kolegama iz GO HDZ-a, a dan prije socijalnu samoposlugu u belomanastirskoj Ljepotici posjetili su učenici OŠ dr. Franje Tuđmana s vjeroučiteljicom Helenom Ivičin te donirali hranu i higijenske potrepštine prikupljeneu sklopu obilježavanja Dana zahvalnosti za plodove zemlje. Svim subotnjim donatorima kao znak zahvale Udruga je darovala ekološke platnene vrećice, čiju je izradu financirao Baranjski vodovod.

Podsjetimo, vrijednost robe koju besplatno dijele je 50 kuna po obitelji te po 20 kuna za svakog člana obitelji. Sukladno cenzusu, pravo na namirnice u socijalnoj samoposluzi imaju samci ili dvočlane obitelji čija mjesečna primanja ne prelaze 700 kuna po osobi ili 500 kuna kod višečlanih obitelji.

Ivica GETTO
Četvrtina Baranjaca na socijali

U ovom trenutku na području Baranje zajamčenu minimalnu naknadu posredovanjem Centra za socijalnu skrb prima gotovo 2600 osoba, smještenih u približno 1300 obitelji, što je gotovo četvrtina Baranjaca. Tomu treba dodati i 200-tinjak invalidnina i 600-tinjak doplataka za pomoć i njegu. Ukupan broj primatelja raznih oblika socijalnih pomoći nešto je manji nego prošle godine u isto vrijeme, što u Centru obrazlažu iseljavanjem iz Baranje. No, i nadalje je belomanastirski centar, po broju korisnika, među najopterećenijima u Hrvatskoj. Godišnje, naime, za razne oblike socijalnih naknada isplaćuje 30-ak milijuna kuna.

Ako želite novčano pomoći

Socijalne samoposluge o kojima se skrbi udruga Prijatelji svetog Martina nalaze se u Belom Manastiru (Alojzija Stepinca 2d), Popovcu (Vladimira Nazora 32) i Donjem Miholjcu (Trg Ante Starčevića 2). Radno vrijeme u Belom Manastiru je ponedjeljkom i srijedom od 17 do 19 sati i subotom od 9 do 11 sati. Popovačka samoposluga radi subotom od 8 do 10 sati, a donjomiholjačka ponedjeljkom i srijedom od 17 do 19 sati. Ako netko želi donirati novčani iznos, to može učiniti na IBAN: HR67 2500 0091 1014 1843 1 (PBZ), a više informacija može se dobiti na mobitel 098/190-69-59.

Donatori, javite se! Redovito pomaže Dukat, pomogli su Ana Rucner te Allianz

Najčitanije iz rubrike