Regija
LJUTOTEKA - ISKUŠENJE ZA NEPCE

Vinkovčani uživaju u najljućim paprikama, umacima i ajvarima
Objavljeno 23. listopada, 2017.

VINKOVCI

Slavonija je poznata po začinjenim jelima i specijalitetima poput fiš-paprikaša i kulena, ali tek nedavno je u središtu Vinkovaca, u dvorištu Duge 27, otvorena Ljutoteka u sklopu OPG-a Zvonka Ištvana, gdje oni koji vole zaista ljuto mogu nabaviti pet vrsta ljutih umaka skale ljutine od 1 do 5 i dvije vrste ajvara. Naime, dvojica Vinkovčana, prijatelja i kolega s posla, Zvonko Ištvan (53) i Dragutin Crepić (41), i Zvonkova kći Dinka (20), uspješna studentica agronomije, odlučili su se baciti na proizvodnju i preradu čili papričica jer su i sami veliki ljubitelji ljutine u jelu.

Uskoro petica

Tek su počeli pa još ne mogu govoriti o financijskim pokazateljima, ali vjeruju da će se pokretanje posla u industriji ljutine isplatiti. To više što na istoku Hrvatske postoji, uz vinkovačku Ljutoteku, samo još jedan uzgajivač i prerađivač ljutih papričica u Osijeku. U Hrvatskoj, kažu, trenutno ima tek 5 ili 6 proizvođača ljutih papričica i prerađivača, uglavnom oko Zagreba, pa imaju puno posla da bi zadovoljili sve zahtjeve kupaca iz cijele Hrvatske. U Sloveniji je, primjerice, tridesetak proizvođača i prerađivača ljutih čili papričica.

- Naša ljubav prema čiliju rodila se 2013. kada smo naručili svoj prvi umak. Od tog dana naše slobodno vrijeme posvetili smo uzgoju čili papričica i kuhanju ljutih umaka. Počeli smo s nekoliko sadnica s kojima smo eksperimentirali i ove godine odlučili smo to što smo napravili podijeliti s drugima, sličnima nama. Bazirani smo na proizvodnju umaka i drugih prerađevina dobivenih od čilija u kojima se krije savršen spoj okusa te će zapaliti kušačeva nepca. Od pet vrsta umaka najblaži je Višnja Habanero - 2,5 na skali ljutine, a najljući Ljutika je 4. Đumbir Habanero je 3, Kim Habanero i Estragon Fatalii su 3,5, ali uskoro ćemo u ponudi imati jednu čistu peticu i jedan nešto blaži. Ajvar uprženi ekstra ljuti ljutine je 3,5 i namijenjen je iskusnim igračima, dok je uprženi ljuti blaži, ljutine 2 i lagano je ljutkast. Papričice nisu tretirane nikakvim kemijskim sredstvima, a umaci i ajvari nemaju nikakvih umjetnih dodataka. Iz literature znamo da čili papričice blagotvorno utječu na zdravlje i pomažu kod raznih bolesti. Naše proizvode kupuju ljudi koji vole ljuto, a zanimljivo je da među njima ima i dosta žena, pa i moja kći, evo, voli jako ljuto - kaže Zvonko Ištvan, u čijoj je dvorišnoj kući kuhinja u kojoj se proizvode ljuti umaci i ajvari, a u posljednje vrijeme eksperimentiraju i s kiseljenjem ljutih paprika.

Danas papričice uzgajaju u dva plastenika, svaki je 50 četvorih metara. Jedan je u vrtu obiteljske kuće Dragutina Crepića, a drugi izvan Vinkovaca.

Papričice i voće

- U oba plastenika imamo 750 - 800 sadnica papričica, ali nagodinu planiramo proširiti prostor pod plastenicima na 350 kvadrata, ali isto toliko i izvan plastenika, na otvorenom. Nagodinu mislimo zasaditi dvije do dvije i pol tisuće sadnica, a planiramo i proširiti paletu proizvoda jačih ljutina. Umake pravimo tako da blendamo, fermentiramo ili sjeckamo papričice i dodajemo razne začine, ali i razno voće poput jabuke, šljive, višnje… Naše umake preporučujemo uz manje-više sva jela, od roštilja do čobanca. Evo, danas smo jeli knedle sa šljivama uz dodatak Višnja Habanero i mogu reći da je odlično. Za ajvar papriku i patlidžan pečemo i gulimo, a potom sameljemo i pečemo te dodajemo čili papričice ovisno o tome koju ljutinu želimo. Ima tu još nekih naših malih tajni... Na svakoj boci umaka je oznaka koje je ljutine pa si svatko može izabrati koliku ljutinu može podnijeti - kaže Dragutin pokazujući nam s Dinkom i Zvonkom nasade paprike koje dosežu do stropa plastenika.

Svi troje rade sve poslove u plasteniku, izvan njega i u kuhinji, ali Dinka je zadužena za mrežnu stranicu Ljutoteke.

- Proizvode prodajemo preko web shopa www.ljutoteka.com, na sajmovima, bili smo nedavno u Vinkovcima na proslavi akcije Kupujmo hrvatsko, na kućnom pragu. Kupci nam dolaze jer su od prijatelja ili znanaca čuli za naše proizvode. Za sada ne izvozimo, ali tko zna, možda krenemo i izvan naših granica. Za turu od 50-60 bočica umaka od po 100 mililitara potrebno je 3-4 kilograma papričica, a kada ih prodamo, radimo novu turu tako da nema puno stajanja u skladištu. Naš prijatelj Robert Robi Pfaff, koji voli ljuto i može podnijeti ljutinu najviše skale, degustira nove proizvode. Kada počnemo proizvoditi novi proizvod, prvo ga podijelimo prijateljima neka kažu svoju ocjenu pa ako treba nešto promijenimo i ispravimo, a tek tada ide našim kupcima - kaže Dinka i podsjeća da se papričice beru periodično, kako koja vrsta sazrijeva, a za većinu je to listopad pa u plastenicima ima još plodova koje valja ubrati i preraditi.

Ima li u nas natjecanja tko će pojesti ljuće? Ima u baranjskom Lugu te u Zagrebu i Splitu, ali na državnoj razini nema ovakvog natjecanja. Tko se hoće okušati s drugim ljutoljupcima, mora potegnuti izvan Slavonije.

Ipak, Dinka, Zvonko i Dragutin zadovoljni su jer rade ono što vole, proizvode ono što i sami rado blaguju, pa ako još nešto zarade, zadovoljstvo je potpuno.

Miroslav FLEGO
Ljuto, ljuće, najljuće

U svijetu ima 5000 vrsta paprika, ljutih i neljutih, a u nas se uzgaja samo 20-ak vrsta. Habanero papričice su među ljućim i u prosjeku su ljute 250.000 scovilla i podrijetlom su s Kube. Da bi našim Slavoncima bilo jasnije, feferoni koje kupujemo na tržnici su 5000 scovilla. Fatalii papričica podrijetlom je iz središnje Afrike i ljutina joj je 200.000 scovilla. 7 pot podrijetlom je s Trinidada i jedna je od najljućih paprika na svijetu. Bhut Jolokia podrijetlom je iz Indije, a njezin intenzitet ljutine je oko milijun scovilla, podučavaju Dragutin, Zvonko i Dinka.

natjecanja

LJUTOLJUPCI SE MOGU NADMETATI U LUGU, SPLITU I ZAGREBU

Uzgoj

Inače, u siječnju se sjeme papričica sadi (ne sije, već sadi – svako sjeme posebno) uz temperaturi 21 - 25 stupnjeva Celzijevih, nakon osam tjedana premješta se u plastenik i početkom svibnja sadnice se stavljaju u zemlju gdje rastu i sazrijevaju, a berba je tijekom listopada. Papričice se natapaju kap po kap, ali trebaju vode manje nego uobičajene vrste paprika, vole ljeto i jako toplo vrijeme.

U Hrvatskoj je 5-6 proizvođača ljutih papričica i prerađivača, u Sloveniji tridesetak

5000

vrsta paprika, ljutih i neljutih, postoji u svijetu, a u nas se uzgaja samo 20-ak vrsta

Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

USPJEŠNA SURADNJA GRADA I NAŠIČKE RAZVOJNE AGENCIJE NARA

Osigurano 1,64 milijuna € za projekte

Najčitanije iz rubrike