Osijek
ZAMJENA STARIH PLINSKI BOJLERA

Zbog zabrane uvoza klasičnih kombi i cirko bojlera, mnogi prelaze na električna trošila
Objavljeno 23. listopada, 2017.

Nakon što se početkom rujna javnost jasnije upoznala s činjenicom da je od 2015. godine u Hrvatskoj zabranjen uvoz klasičnih kombi i criko bojlera (pa su oni koji danas ugrađuju nove plinske bojlere u obvezi kupiti kondenzacijske), sve je više onih koji razmišljaju o promjeni trošila.

Bar oni u manjim kućanstvima, koji smatraju kako je za takvo što došlo vrijeme (plinski bojleri stariji od 7 godina), a plinske bojlere koriste samo za zagrijavanje vode. Naime, na ovaj način ostvaraju značajnu uštedu. Umjesto obveznog kondenzacijskog bojlera čija se minimalna cijena kreće oko 6000 kuna, ugrađuju manje, električne bojlere, radnog opsega od 60 do 80 litara čija se cijena kreće od 700 do 1200 kuna. Dodatni materijal za ugradbu i troškovi ugradnje koštaju ih još približno 400 kuna, pa u konačnici staro i opasno trošilo zamjenjuju novim za 1100 do 1600 kuna. Upravo je tu njihova računica uštede, jer iako će imati nešto veći račun za struju, lakše im je nego odjednom stvoriti oko 8000 kuna za novi kondenzacijski bojler (trošilo + projekt + ugradba + odobrenja).

Na žalost, mogućnost za ovakvu uštedu imaju samo ona kućanstva koja svoje plinske bojlere ne koriste za zagrijavanje radijatora. Onima koji to pak čine definitivno je, čak i kratkoročno (jedna sezona grijanja) isplativije stari plinski bojler zamijeniti jeftinijim kondenzacijskim modelom. Posebice ako je riječ o kućanstvima u kojima se zimi grije više od 100 kvadrata stambene površine. Iz ovlaštenog servisa za ugradbu električnih instalacija objašnjavaju i zašto. Najprije, električni bojleri koji bi mogli zagrijati toliku površinu moraju biti jačine oko 13 kw, a takvi se rade po narudžbi i nisu nimalo jeftini. Uz to, troše previše električne energije. Vjerojatno i više nego stari ili novi plinski bojleri. Tako bi, prema procjeni majstora, četveročlana obitelj koja grije stan u površini od 60 “kvadrata” samo za grijanje tople vode mjesečno izdvajala oko 250 kuna, a u sezoni grijanja i dodatnih čak 600 kuna, odnosno u slučaju većih stanova ili obiteljskih kuća u površini većoj od 100 četvornih metara i dvostruko više! I. Solar

Možda ste propustili...

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

Najčitanije iz rubrike