Zdravlje
ISTRAŽIVANJE

Pretilost utječe na kvalitetu i broj spermija
Objavljeno 23. listopada, 2017.

Rezultati novog istraživanja, u kojemu je sudjelovalo 1285 muškaraca, pokazali su da je pretilost povezana s manjim brojem spermija, manjim volumenom i koncentracijom sperme te slabijom pokretljivošću spermija i većim nedostacima na njima.

Grupa indijskih znanstvenika utvrdila je da pretilost može jako negativno utjecati na kvalitetu spermija, a njihovi rezultati, objavljeni u časopisu Andologia, prva su studija o abnormalnostima spermija u pretilih muškaraca, prenio je Independent.

Istraživanje, što ga je vodio dr. Gottumukkala Achyuta Rama Raju, voditelj indijskog Centra za potpomognutu oplodnju u IVF klinici Krishna u Visakhapatnamu, temelji se na kompjutorski potpomognutoj analizi spermija. Rezultati su pokazali da bi liječnici, prije nego što savjetuju parovima potpomognutu oplodnju, u obzir trebali uzeti i liječenje pretilosti budućeg oca djeteta, s obzirom na to da su zdravlje i reproduktivna učinkovitost spermija u pretilih muškaraca ugroženi.

"Rezultati naše studije upućuju na to da bi se liječnici trebali fokusirati na indeks tjelesne mase (BMI) budućeg oca. Otprije je poznato da su muškarci kod kojih je taj indeks normalan, a to znači od 20 do 25, imali višu razinu spermatozoida nego pretili muškarci", kazao je.

Znanstvenici su pretilost u muškaraca povezali s manjim brojem spermija, manjim volumenom i koncentracijom sperme te slabijom pokretljivošću spermija i većim nedostacima na njima i podsjetili da pretilost utječe na hormonsku ravnotežu u muškaraca te posljedično na proizvodnju zdrave sperme.

"Masno tkivo utječe na metabolizam spolnih hormona, što ometa stvaranje spermatozoida. Ginekolozi i ostali specijalisti trebali bi se fokusirati na smanjenje tjelesne težine pretilih muškaraca prije nego što paru savjetuju potpomognutu oplodnju", ističe dr. Ramaraju.

Kada muškarac ima povećan BMI i utvrđeno je da nije potpuno plodan, a žena je plodna, njezin će visoki stupanj plodnosti kompenzirati nisku kvalitetu spermatozoida te takav par neće imati problema da začme dijete. No ako su oba partnera pretila, problemi su gotovo uvijek neizbježni jer i debljina u žena negativno utječe na mogućnost oplodnje. Hina

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike