Zdravlje
ORTOREKSIJA, WANNAREXIA...

Razni poremećaji u prehrani
Objavljeno 23. listopada, 2017.
Osoba s ortoreksijom je opsjednuta definiranjem i održavanjem savršene prehrane

Nedavno sam gledala film koji me potaknuo da pišem o zaboravljenoj temi koja se nerijetko izbjegava i usudila bih se reći da je i dalje tabu, bez obzira na to što živimo u 21. stoljeću. Kada govorimo o poremećajima prehrane, uglavnom poznajemo bulimiju i anoreksiju. Međutim, u današnje vrijeme, kada se puno govori o hrani i GMO-u, koji se trenutno nalazi na stupu srama, pojavila se još jedna bolest koja se zove ortoreksija i jedna vrlo slična njoj – wannarexia.

Koji su znakovi i simptomi ortoreksije?

Ortoreksija je pojam za stanje koje uključuje simptome opsesivnog ponašanja u potrazi za zdravom hranom. Pacijenti s ortoreksijom često pokazuju znakove i simptome anksioznih poremećaja koji se javljaju kod anoreksije ili drugih poremećaja prehrane. Osoba s ortoreksijom bit će opsjednuta definiranjem i održavanjem savršene prehrane, a ne idealnom težinom. Fiksira se na hranu koja joj daje osjećaj čistog i zdravog. Ortoreksik će izbjegavati brojne namirnice, pa i one koje su ključne za pravilno funkcioniranje zdravog organizma.

Uobičajene promjene ponašanja koje mogu biti znakovi ortoreksije mogu uključivati:

l opsesivnu zabrinutost oko odnosa između izbora hrane i zdravstvenih problema kao što su astma, probavni problemi, slabo raspoloženje, anksioznost ili alergije

l povećanje izbjegavanja hrane zbog navodne intolerancije, bez liječničkog savjetovanja

l znatan porast potrošnje dodataka, biljnih lijekova ili probiotika

l iracionalnu zabrinutost zbog tehnika pripreme hrane, osobito pranja hrane ili sterilizacije posuđa.

Slično osobi koja boluje od bulimije ili anoreksije, ortoreksičar može otkriti da opsesije hranom počinju ometati svakodnevne aktivnosti. Stroga pravila i uvjerenja o hrani mogu dovesti do toga da postane društveno izoliran te izazvati anksioznost ili napade panike u ekstremnim slučajevima. Pogoršanje emocionalnih simptoma može upozoravati na to da bolest napreduje u ozbiljan poremećaj prehrane:

1. osjećaji krivnje kada se odstupa od stroge smjernice prehrane

2. povećanje količine vremena provedenog u razmišljanju o hrani

3. kritiziranje osoba koje se ne pridržavaju rigoroznih dijeta

4. strah od posjeta i druženja zbog bojazni da se neće moći pridržavati svoje prehrane

5. odstupanje od prijatelja ili članova obitelji koji ne dijele slične stavove o hrani

6. izbjegavanje konzumiranja hrane koju drugi kupi ili pripremi

7. pogoršanje depresije, promjene raspoloženja ili tjeskobe.

Koji su učinci ortoreksije?

Simptomi ortoreksije su ozbiljni, kronični i nadilaze stil života. Opsjednutost zdravom hranom može napredovati do točke gdje ostale aktivnosti i interesi odlaze u drugi plan, ometa odnose i čak postaje fizički opasna. Kada se to dogodi, ortoreksija uzima dimenzije istinskog poremećaja prehrane poput anoreksije ili bulimije. Jedan od učinaka ovog ponašanja da se konzumira samo „prava hrana“ (i možda samo na prave načine) jest taj da se osoba s ortoreksijom može osjećati superiorno u odnosu prema drugima. To može utjecati na odnose s obitelji i prijateljima, jer oni postaju manje važni. Opsjednutost zdravom hranom izaziva ograničavanje kalorija samo zato što se pojedina namirnica ne smatra dovoljno dobrom hranom. Osoba s ortoreksijom gubi na težini kako bi joj indeks tjelesne mase bio manji od 18,5. Ako su prehrambena ograničenja preteška, može doći do pothranjenosti. U rijetkim slučajevima, ortoreksija može rezultirati teškom neuhranjenošću, što može izazvati kardijalne komplikacije ili čak smrt.

Kako su anoreksija nervoza i ortoreksija slični?

Ortoreksija je termin s različitim stupnjevima prihvaćanja u zajednici za liječenje poremećaja prehrane. Neki stručnjaci za poremećaj prehrane smatraju ortoreksiju kao diskretnu dijagnozu poput anoreksije nervoze ili bulimije nervoze. Drugi, međutim, vjeruju da pacijenti sa simptomima ortoreksije zapravo pate od anoreksije. Bolesti ortoreksija i anoreksija mogu pokazati sličnosti kao što su:

l želja za postizanjem kontrole nad svojim životom preko kontrole unosa hrane

l traženje samopoštovanja i duhovnog ispunjenja kontrolom unosa hrane

l navođenje alergije ili intolerancije kao razlog za izbjegavanje hrane

l poremećaji koji se javljaju zajedno kao opsesivno-kompulzivni poremećaj ličnosti.

Kako su ortoreksija i anoreksija nervoza različite?

Opsjedanje težinom jedan je od primarnih znakova anoreksije, bulimije i drugih poremećaja prehrane, ali nije simptom ortoreksije. Umjesto toga, predmet ortorekske opsjednutosti je izbor hrane. Dok osoba s anoreksijom ograničava unos hrane kako bi izgubila težinu, osoba s ortoreksijom želi se osjećati čisto, zdravo i prirodno. Naglasak je na kvaliteti konzumirane hrane, a ne na količini.

Znakovi i simptomi poremećaja prehrane moraju se procijeniti u kontekstu osjećaja, emocija i samopoštovanja osobe. Od ključne je važnosti tražiti odgovarajuće kliničke savjete stručnjaka s iskustvom liječenja ortoreksije, anoreksije i drugih psihijatrijskih stanja. Opsesivne tendencije povezane s ortoreksijom mogu upozoravati na poremećaj koji se pojavljuje i koji bi trebao biti dijagnosticiran i tretiran.

Što bi roditelji ili prijatelji trebali učiniti ako su zabrinuti?

Ortoreksija je vrlo ozbiljan poremećaj prehrane, pogotovo ako ga prate psihijatrijski poremećaji koji se javljaju zajedno. Poput anoreksije nervoze, bulimije nervoze i drugih poremećaja prehrane, ortoreksija je medicinska bolest koja može dovesti do nepovratnih zdravstvenih komplikacija, uključujući i smrt.

Wannarexia

Pojam se često koristi za opisivanje osobe koja pokušava izgubiti težinu zbog neke pogrešne ideje koja se zove pažnja. Teško ju je dijagnosticirati, a kao i svaki drugi poremećaj prehrane, zahvaća obično djevojke. Obrazac ponašanja je sljedeći: osobe privlače pažnju prijatelja i bližnjih pričama o umišljenoj nepostojećoj bolesti koju liječe rigoroznim dijetama. Takvom „prisilnom“ dijetom zataškava se želja za skidanjem kilograma te teži emocionalni problemi. Iako, dakle, fizički zdrave osobe, mentalno zdravlje im postaje sve labilnije. Osobe su u stanju postati vrlo agresivne ako im se pokuša pomoći, upozoriti na postojeći problem ili ako ih se pokuša uvjeriti da nisu bolesne na način na koji si umišljaju.Ni jedan liječnik im nije dovoljno dobar te često mijenjaju klinike.

Ana Tomšić Blažan, nutricionist
VAŽNO

Poremećaji u prehrani vezani uz pretjerano konzumiranje zdrave hrane nemaju veze sa situacijom kada osoba zbog realnih zdravstvenih tegoba treba regulirati unos određenih namirnica. No, čak i tada se preporučuje unos namirnica u odnosu 70 : 30, od čega je 70 % u korist hrane koja odgovara liječenju pojedine bolesti ili stanja. Navedeni poremećaji u prehrani ni u kom slučaju ne znače “pravilna prehrana”!

Možda ste propustili...

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

Najčitanije iz rubrike