Regija
26. GODIŠNJICA HUMANITARNOG KONVOJA RANJENIKA

Sjećanje na dan kada je spašeno 112 najtežih vukovarskih ranjenika
Objavljeno 21. listopada, 2017.

VUKOVAR

U organizaciji Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991. - Županijskog ogranka Vukovar, u Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana, obilježena je 26.godišnjica Humanitarnog konvoja ranjenika. Tom je prilikom iz Vukovarske bolnice i opkoljenoga grada izvučeno 112 najtežih ranjenika. Oni su od Vukovara do Đakova putovali zaobilaznim putem, a putovanje se odužilo na više od 15 sati. Preživjeli se prisjećaju toga dana ne krijući kako on za njih predstavlja drugi rođendan. Ističu kako bi u protivnom vjerojatno većina njih završila na Ovčari.

Ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac rekla je kako je ovo prilika da preživjeli ranjenici i medicinsko osoblje evociraju uspomene na taj iznimno važan događaj iz Domovinskoga rata.

- Taj je konvoj organiziralo tadašnje Ministarstvo zdravstva RH i međunarodna organizacija Liječnici bez granica, a u akciji je spašeno 112 najtežih ranjenika iz vukovarske bolnice. Očekivalo se i bilo dogovoreno da će konvoj Liječnika bez granica dva puta tjedno dolaziti u vukovarsku bolnicu i evakuirati ranjenike, međutim taj prvi i jedini konvoj je prilikom izlaska iz Vukovara naišao na mine i dvije su medicinske sestre ove organizacije ranjene. Liječnici bez granica nakon toga su odlučili da ne poduzimaju akcije u Vukovaru, pa su posljednjih mjesec dana opsade Vukovara, ranjenici i bolničko osoblje bili prepušteni sami sebi. Oni koji su preživjeli, svake se godine u ovo vrijeme sastaju na obilježavanju obljetnice i evociraju uspomene na te dane, pojasnila je ratna i sadašnja ravnateljica vukovarske bolnice dr.Vesna Bosanac.

- Nalazimo se ovdje s ljudima koji su kao ranjenici bili u tom konvoju i s medicinskim osobljem i prisjećamo se svega što se tih dana događalo. Obilježavamo za ranjenike taj sretan dan jer su uspjeli izaći iz Vukovara, biti liječeni u ostalim bolnicama, spasiti život i doživjeti slobodu. Ovaj je konvoj važan stoga jer je bio jedini organizirani konvoj koji je iz potpunog okruženja spasio te ljude. Na žalost, 18. studenoga 1991. godine kada je vojska ušla u Vukovar i u bolnicu mnogi su skončali na Ovčari, a za mnoge se ne zna gdje su – rekla je dr.Bosanac.

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić rekao je kako se danas na popisu nestalih u Vukovarsko-srijemskoj županiji nalaze 482 osobe.

- Uprava za zatočene i nestale u godinu i pol dana rada promijenila je metodologiju rada te usvojih pet novih tehnoloških disciplina za pretraživanje terena. Uveli smo nove georadare, snimanje terena iz zraka, a koristimo i usluge obavještajno izvidničke satnije MORH-a. Aktivni smo stalno na terenu, ali su nam problem informacije kojih je sve manje. Ključ riješenja je u Srbiji, a oni ignoriraju suradnju', rekao je Sučić.Mario Kokaj

Možda ste propustili...

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

Najčitanije iz rubrike