Regija
BICIKLIJADA "PUTEM EU PROJEKATA"

Biciklima obišli EU projekte
vrijedne sto milijuna eura
Objavljeno 21. listopada, 2017.


VINKOVCI

Više od 250 biciklista sudjelovalo je na iznimno uspješnoj biciklijadi od Vinkovaca do Vukovara, a u sklopu akcije Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije – ''Putem EU projekata“. Sudionike su predvodili ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.
- Biciklijada je prošla jako dobro,  bar da je ovako svaki dan, a veseli činjenica da je bilo mnogo sudionika svih uzrasta. Mislim da ćemo nastaviti ovakvu tradiciju, ne samo u Vukovarsko-srijemskoj županiji, nego u cijeloj Hrvatskoj. Kroz vožnju obišli smo europske projekte u vrijednih 100 milijuna eura - od Udruge osoba s invaliditetom ''Bubamara'' Vinkovci, sanacije odlagališta komunalnog otpada Papuk, željezničke pruge Vinkovci-Tovarnik, te na kraju Eko etno centar u šumi Adica u Vukovaru, rekla je Gabrijela Žalac.
Prema riječima ministrice kroz izmjene i dopune Zakona o regionalnom razvoju priprema se izrada Razvojnog sporazuma za velike kapitalne investicije, kroz koje će se predstaviti svi projekti koji će se pripremati za iduće razdoblje, a bit će financirani kroz 'Projekt Slavonija', u kojem je do sada ugovoreno 13,5 posto od predviđenih 2,5 milijardi eura.
Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić je rekao kako je ovo jedna dobra inicijativa jer se kroz sport građanima mogu približiti Europski fondovi.
- Želimo osigurati gradu što značajnija sredstva i moramo obrazovati kadrove, dati ljudima priliku, poslušat njihove ideje jer uvijek se negdje krije dobar projekt, rekao je Bosančić.
Ministrica Žalac je istaknula kako je ovo dio  informativno-obrazovne kampanje s kojom su krenuli kako bi građane upoznali s EU projektima i to obilaskom na biciklima uspješno završenih EU projekata.
- Vjerujem da će ova inicijativa zaživjeti i u drugim dijelovima Hrvatske kako bi se svi bolje upoznali što to EU čini kako bi nam svima bilo bolje. U Hrvatskojje u prvih devet mjeseci ove godine ugovoreno više od 13 milijardi kuna EU projekata, što je bio cilj za cijelu 2017. godinu. Vlada je 27. travnja donijela odluku o zapošljavanju stručnjaka u tijelima u sustavu upravljanja i kontrole EU fondovima, a što Europska komisija, kako je kazala, već dugo očekuje od Hrvatske, rekla je i dodala kako je Ministarstvo u cilju jačanja administrativnih kapaciteta pokrenulo proces zapošljavanja 600 osoba  u svim resorima.
Sudionike biciklijade prije polaska iz dvorišta Udruge osoba s invaliditetom Bubamara pozdravili su i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.
U vukovarsko park šumi Adica u kojoj je EU sredstvima realiziran Eko etno centar, bicikliste je dočekao i pozdravio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava:
- Mislim da kao Vukovarsko-srijemska županija, gradovi i općine možemo biti ponosni na sredstva koja smo povukli iz fondova EU i projekte koje smo odradili, ali također mislim da ćemo uz potporu naše ministrice napraviti još više. Pozivam sve da svojim idejama, trudom, radom, zalaganjem doprinesu stvaranju novih ideja i projekata kako bi područje naše županije napravili boljim i ljepšim mjestom za život – rekao Penava.
Među biciklistima bio je i pročelnik za kulturu i turizam Grada Vinkovaca Mario Banožić te pomoćnica ministrice Kristina Bilić, dok se na kraju utrke nazočnima obratio Ilija Cota, direktor Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske župnije.
Ministrica Žalac je s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom, vinkovačkim gradonačelnikom Ivanom Bosančićem, direktorom Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije (HRAST) Ilijom Cotom te sudionicima biciklijade obišla i Sajam EU mogućnosti na kojemu su djelatnici institucija predstavljali primjere dobre prakse i mogućnosti sufinanciranja projekata sredstvima iz EU fondova.
Podršku projektu dali su Grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija, Udruga osoba s invaliditetom "Bubamara" Vinkovci te Biciklistički klub ''Sokol'' Vinkovci.Mario Kokaj.

Bicikl najmlađem i najstarijem sudioniku

Ministrica Gabrijela Žalac najmlađem je sudioniku Davidu Kelleru i najstarijem sudioniku biciklijade Ivici Jukiću dodijelila za nagradu bicikle, a ostali su sudjelovali u nagradnoj tomboli. Osim toga, posjetitelji su imali priliku sudjelovati i u nagradnom kvizu te točnim odgovorom o EU fondovima osvojiti brojne nagrade.

Možda ste propustili...

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike