Novosti
MEĐUNARODNI SKUP PANEUROPSKE UNIJE U OSIJEKU

O Hrvatskoj u Schengenu i proširenju Europske unije
Objavljeno 21. listopada, 2017.

Međunarodna konferencija Hrvatske Paneuropske unije u suradnji s Međunarodnom Paneuropskom unijom pod naslovom “Raspad carstava - totalitarni poredci - Drugi svjetski rat - stvaranje Europske unije i schengenske Europe” započela je u petak u Osijeku.

U svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera bili su brojni uzvanici poput ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić, predsjednika Međunarodne Paneuropske unije Alaina Terrenoirea, predsjednika Hrvatske Paneuropske unije Mislava Ježića, eurozastupnica Marijane Petir, Dubravke Šuice i Anne Záborske (Slovačka), saborskog zastupnika Davora Ive Stiera, gradonačelnika Ivana Vrkića, dožupana Petra Lagatora, rektora Vlade Guberca, biskupskog vikara Vladimira Dugalića, predstavnika lokalnih podružnica njemačkih političkih zaklada Konrada Adenauera i Hannsa Seidela te izaslanika Paneuropske unije iz 15 europskih zemalja. Jedini koji je nedostajao, a bio je najavljen je hrvatski premijer Andrej Plenković koji se zadržao na summitu europskih čelnika u Bruxellesu.

Razlog dolaska ovakvog velikog broja uzvanika jest Glavna skupština Međunarodne Paneuropske unije koja će se održati u subotu također u svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta. Teme međunarodne konferencije su “Europska unija, Hrvatska i schengenska Europa”, “Pogled mladeži na povijest i budućnost Europe” i “20. stoljeće, paneuropski pokret i odgovor na suvremene izazove pred Europom”. Na Glavnoj skupštini Međunarodne Paneuropske unije koja će se prvi put održati izvan prostora Europskog parlamenta govorit će i predsjednici ove organizacije iz zemalja tzv. zapadnog Balkana, Ukrajine i francuske pokrajine Alsace. Subota će biti i dan posjeta dužnosnika i izaslanika Paneuropske unije Đakovu, u sklopu koje će obići Državnu ergelu i katedralu. D.C.

BROJNI IZAZOVI PRED EUROPOM

Uvodni govor s osvrtom na proteklo stoljeće i osnutak Paneuropske unije, ali i izazove koji stoje pred Europom i ovom organizacijom utemeljenom 1923. održao je akademik Mislav Ježić, predsjednik HPEU-a. “Na ovoj konferenciji govorit će se i o sadašnjoj situaciji sa svim izazovima, uključujući izlazak Velike Britanije iz EU-a, veliku migracijsku krizu i njezine razloge, preustroj EU-a, pojavu novih populističkih strujanja, o položaju Hrvatske i ulasku u schengenski prostor i perspektivama ulaska naših susjeda u EU”, istaknuo je Ježić.

Možda ste propustili...

HIPERTENZIJA, KRONIČNE PLUĆNE BOLESTI I DIJABETES NAJČEŠĆE SU BOLESTI

Sve starije stanovništvo traži dostupniju zdravstvenu skrb

ANGAŽMAN OZRENA PROHIĆA U HNK-U U OSIJEKU

Ham: Najoštrije osuđujem svako nasilničko ponašanje