Osijek
URBACT INFODAN

Osijek ima potencijala za održivi urbani razvoj
Objavljeno 20. listopada, 2017.

URBACT infodan 2017. naziv je predstavljanja koje je u petak u Muzeju Slavonije okupilo brojne predstavnike jedinica lokalne samouprave. Tom su im prigodom predstavljene mogućnosti održivog urbanog razvoja uz financiranje sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Infodan je organizirala Udruga gradova Republike Hrvatske koja ima ulogu Nacionalne URBACT točke, a preko koje se povezuju svi zainteresirani gradovi za ovaj međunarodni program.

Nazočne je pozdravio Marko Ercegović, savjetnik u Udruzi gradova RH, koji je ukazao na to da iako u Udruzi sudjeluje 121 član lokalne samouprave, samo ih devet sudjeluje i u URBACT III programu.

- U Europi gotovo 75 posto stanovništva živi u urbanim sredinama, a taj će trend samo nastaviti rasti. Takvi, napučeni gradovi konzumiraju čak dvije trećine ukupnoe proizvedene energije, čime se stvaraju ekološka onečišćenja, dok se pridonosi i depopulaciji i isključivanju ruralnih sredina - rekao je Ercegović, ističući kako se u sklopu URBACT-a može potaknuti ekonomski, ekološki i integrirani urbani razvoj.

Zdravko Vukić, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja, podržao je konferenciju, naglašavajući potencijal URBACT-a koji, istaknuo je, treba iskoristiti i grad Osijek, učeći od inozemnih stručnjaka – Wessela Badenhorsta i Ferenca Szigetija, koji su na Infodanu prezentirali svoja dugogodišnja iskustva na brojnim projekatima urbane regeneracije. M. Mandić

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana