Osijek
RIANA PETANJEK NAPUNILA “BALOTE”

Iako sam proputovala pola svijeta, sad sam prvi put u Osijeku
Objavljeno 21. listopada, 2017.

Iako je već proputovala pola svijeta i postala poznata kao prva Hrvatica koja je sama motorom prošla poznati Route 66, ali i plivala s dupinima, jahala na devama, mazila se s tigrovima, ljubila sa žirafama i slikala s krokodilima, Riana Petanjek u četvrtak je prvi put bila u Osijeku.

Povod posjetu istoku Hrvatske bio je poziv osječke knjižničarke i suvlasnice legendarnog donjogradskog biljar-kluba Balote, Marije Lišnić da održi putopisno predavanje u našem gradu. Sama Riana, koja je, kaže, ime dobila po šamponu za kosu popularnom 80-ih godina, priznala nam je kako je odziv publike u Balotama bio jedan od najbrojnijih, te kako ima čak i tremu. Naime, u Balotoma se u četvrtak tražilo mjesto više kako bi se doznala tajna kako ova atraktivna plavuša već pet godina putuje po “najluđim” dijelovima svijeta.

- Nema tu nikakve tajne! Dobijem 'svrab' kada vidim naslov tipa 'Dao otkaz i putuje svijetom'. Osobno još nisam pronašla način da besplatno putujem i na lijepe oči dobijem aviokartu. Za sva putovanja puno radim i sve što zaradim potrošim na njih. Još uvijek nemam svoj stan, ali nemam ni kredit. Moja je prva imovina motor, koji sam si kupila i još ga nisam otplatila. Ovo sam ljeto radila u turizmu u Dubrovniku, a od kada sam se vratila iz SAD-a radim kao vodič za Hrvatski klub putnika - priča ova 32-godišnjakinja koja priznaje da je tipičan predstavnik nemirnog horoskopskog znaka Strijelca.

Riana je ozbiljna putovanja počela prije pet godina, a u međuvremenu je dvije godine živjela i radila u Indiji, potom kao vodič u Šri Lanci, a uskoro ide na dva mjeseca u Tajland te potom u Afriku.

- Još jako puno toga nisam vidjela, primjerice nikada nisam bila u Australiji, na Novom Zelandu, ali ni u Kini i Rusiji. Sva mi se putovanja dogode većinom slučajno i neplanirano. No, SAD i Kubu sam baš željela. Mojim je roditeljima bilo najteže kada sam bila u Indiji, a i osobno se ne bih više nikada tamo vratila jer je Indija uistinu teška - priča Riana, koja je o svojim putovanjima napisala i knjigu “Slane banane”, objavljenu u već dva izdanja.

Nefreteta Z. EBERHARD
ZAVRŠILA SAM TRI FAKULTETA, NO PONAJPRIJE SAM NOVINAR I PUTOPISAC

Riana je inače završila tri fakulteta, među kojima i novinarstvo u Zagrebu, a sebe ponajprije smatra novinarom i putopsicem.

- Smatram da je sve što radim novinarstavo i sebe uopće ne smatram blogerom. Taj mi naziv ide jako na živce jer smatram da su blogovi suvremeni izraz novinarstva - priča Riana, koja je bila i producent na radiju Antena i Totalni, kolumnist u Cosmopolitanu, ali i za američke novine, te je nedavno vodila jednu britansku TV emisiju o putovanjima, što još nije uspjelo ni jednom hrvatskom novinaru.

ZATO ŠTO SAM PLAVUŠA NITKO MI NE VJERUJE DA PUTUJEM SAMA

Putovanja joj se obično dogode, rjeđe ih bira sama, kaže Riana.

- Obično su to neki poslovni angažmani. Primjerice, u Indiju nisam nikada planirali ići čak ni turistički, a na kraju sam tamo živjela dvije godine. Oko putovanja motorom na Route 66 stvorila se velika fama, ali to usitinu nije bio problem. Vozim motor od 15. godine i tamo sam rentala Harly Davidson, koji mi se u prvi mah činio velikim, ali sada sam zaljubljena u njega. Nema tu nikakvih bandi i silovatelja, ali problem je što postoje dionice na kojima nikoga ne sretnete satima i ako padnete s motora, neće vas nitko pronaći pola dana. Nažalost, Route 66 umire i pitanje je koliko će preživjeti kao turistička destinacija. Svima je zapravo najveći problem što sam ženstvena plavuša i ne vjeruju da mogu putovati sama po svijetu a da me netko ne siluje i opljačka. To su glupe predrasude! Svim ženama željnim putovanja poručujem neka se ohrabre i krenu - poručuje ova Krapinka.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike