Osijek
ZLATKO BEBEK, PREDSJEDNIK UHSDR-A “SVETI ROK”:

Bolničko groblje ne bi smjelo biti posljednje počivalište branitelja
Objavljeno 21. listopada, 2017.

Preminuli branitelji koji nemaju nikoga od obitelji i branitelji socijalni slučajevi ne bi trebali biti pokapani na bolničkom groblju, nego na primjereniji način, kako i doliči njihovim zaslugama za slobodnu Hrvatsku. Za to se zauzima Udruga hrvatskih stradalnika Domovinskog rata “Sveti Rok”, uz podršku Časničkog zbora grada Osijeka, Udruge osječke 106. brigade ZNG-a i Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Osječko-baranjske županije.

Zlatko Bebek, predsjednik UHSDR-a “Sveti Rok”, smatra kako je tragično kada bolničko groblje postane posljednje počivalište hrvatskog branitelja.

- Da nismo u posljednji trenutak odreagirali i pobrinuli se za dostojan pogreb, dvojica bi branitelja nedavno bila pokopana na bolničkom groblju. A to su ljudi koji su zadužili grad i cijelu Hrvatsku! Znači, ne govorim ni o kakvim povlasticama, kako bi netko mogao pomisliti, već o čovječnosti. Dečki su dali sebe u ratu, a u miru su mnogi od njih ostali na margini, nemaju nekoga tko bi se brinuo o njima, postaju socijalni slučajevi, a kada umru, pokapaju ih na bolničkom groblju. Ne smijemo dopustiti da hrvatski branitelj bude pokopan bez počasti koje je zaslužio. U Ministarstvu branitelja, međutim, ne mogu znati je li neki branitelj preminuo ako im to nitko ne javi. Zbog toga je bitna promptna koordinacija. Kada se vidi da nitko ne dolazi po preminuloga, trebali bi se brzo koordinirati KBC, Ured državne uprave za branitelje i Grad Osijek - smatra Bebek.

Podsjeća da Ministarstvo branitelja daje 1500 kuna za opremu, 2000 kuna za grobno mjesto i 1000 kuna za ukop. Uz to, preminulom branitelju pripadaju vojne počasti, vijenac i trubač te 50 posto troškova prijevoza. Bebek ističe kako je njihova inicijativa da Grad pokrije troškove okvira i nadgrobnog spomenika za branitelja koji je bio u socijalnoj potrebi, što bi iznosilo oko deset tisuća kuna.

- Držimo da će donošenjem novog Zakona o braniteljima dosta njih otići u mirovinu. Stoga pretpostavljamo da nakon toga neće biti puno socijalnih slučajeva među braniteljima. Dakle, uputili smo gradonačelniku Osijeka i predsjedniku Gradskog vijeća naš prijedlog o particpiranju u troškovima pokopa branitelja koji su socijalni slučajevi. Međutim, prema novom Zakonu o braniteljima (koji je trenutno na drugom čitanju, nap. ur.), gradovi i općine bili bi obvezni izdvajati za braniteljske udruge, za njihove projekte, programe i potrebe, od 0,3 do jedan posto proračuna. To su velika sredstva. Samo da napomenem, maksimalno podržavamo ministra Tomu Medveda i sve što čini za branitelje, međutim, neke su nam stvari nejasne, ali imamo povjerenja da će se kroz ovo čitanje Zakona sve iskristalizirati. U tom ćemo slučaju revidirati ovu našu zamolbu prema gradonačelniku s obzirom na to da će udruge dobiti puno više sredstava iz gradskog proračuna, pa će moći same solidarno odvojiti deset posto od novca koji prime od Grada za pogreb branitelja koji su za života bili u socijalnoj potrebi - pojašnjava Bebek inicijativu udruge kojoj je na čelu. D. Pejić

Možda ste propustili...

2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest ima 12 % populacije u RH, a mnogi ne znaju da su bolesni

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

Najčitanije iz rubrike