Novosti
OČEKIVANI POVRATAK “OTPISANOG”

Vodstvo HNS-a želi Vrdoljaka za šefa stranke
Objavljeno 20. listopada, 2017.

Predsjedništvo Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata predložilo je Središnjem odboru te stranke Osječanina Ivana Vrdoljaka za novog predsjednika HNS-a. Podsjetimo, Vrdoljak je već obavljao tu funkciju u razdoblju od travnja 2016. do lipnja 2017. godine, a bio je i saborski zastupnik i potpredsjednik Sabora u devetom sazivu, ministar graditeljstva i prostornog uređenja, a potom i ministar gospodarstva. Za zamjenika predsjednika Predsjedništvo je predložilo Predraga Štromara, sada vršitelja dužnosti predsjednika HNS-a i potpredsjednika Vlade.

Član Predsjedništva HNS-a i predsjednik slavonsko-baranjskog regionalnog saveza te stranke Stjepan Čuraj izrazio nam je zadovoljstvo takvim raspletom, jer su, kako je poznato, Vrdoljak i on dugogodišnji suradnici. “Predsjedništvo je takvu odluku donijelo nakon analize aktualne političke situacije. Time još ništa nije gotovo jer je on zasad tek jedan od mogućih kandidata, a vidjet ćemo koliko će ih na kraju biti. Naime, 10 posto potpisa delegata, šest županijskih organizacija ili dva regionalna saveza mogu kandidirati bilo kojeg člana za bilo koju funkciju u vodstvu stranke. Iskustvo je pokazalo da nije dobro da jedna osoba ujedno i koordinira rad Vlade kao potpredsjednik, a i rad stranke na terenu. To je prevelik opseg poslova za jednu osobu jer su nam dobri poslovi koje smo pokrenuli u ovoj vladi prioritet, kao i okretanje budućnosti stranke. Vjerujem da će Štromar nastaviti tako raditi taj posao, uostalom on bi prema ovom prijedlogu bio zamjenik predsjednika stranke, tako da ga ne bismo gubili ni u ovom stranačkom dijelu”, zaključuje Čuraj.

Član Predsjedništva i potpredsjednik HNS-a Srđan Gjurković podsjetio je kako je Ivan Vrdoljak prije nekoliko mjeseci podnio ostavku na sve funkcije koje je dotad obavljao, na mjesto potpredsjednika Sabora i saborskog zastupnika te predsjednika HNS-a. Dogodilo se to nakon što je javnosti objavljena odluka o ulasku HNS-a u koaliciju sa HDZ-om, što je izazvalo raskol u stranci.

- Zaključili smo da nakon protoka vremena, prihvaćajući tadašnju njegovu ostavku, ali i s obzirom na današnje vrijeme i aktualnosti, smatramo kako treba nastaviti ono što je započeo u stabilizaciji stranke i hrvatske Vlade i države, i zato smo donijeli odluku da predložimo Središnjem odboru da se kandidira Ivan Vrdoljak - rekao je Gjurković, dodajući pak kako Vrdoljak neće ulaziti u izvršnu vlast, već će mu osnovna zadaća biti baviti se politikom i strankom. I.Bošnjak/H

Srđan Gjurković

potpredsjednik HNS-a

SMATRAMO DA ŠTROMAR DOBRO RADI

- Nije uobičajeno u hrvatskoj praksi da predsjednici stranke ne budu u izvršnoj vlasti ili u Saboru, međutim smatramo da Štromar dobro radi kao potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja te da će kao zamjenik predsjednika biti spona s Vladom i izvršnom vlašću - kazao je Gjurković. Prema njegovim riječima, Predsjedništvo predlaže da se do sjednice Središnjeg odbora 11. studenoga otvori kandidacijski postupak u HNS-u koji će trajati do 48 sati prije sabora stranke, predviđenog za 17. prosinca. “Predsjedništvo ima pravo predložiti svoje kandidate, ali će se za funkcije moći kandidirati svi koji to žele, a članstvo će tajnim glasovanjem izabrati one koje smatra najadekvatnijim za pojedine funkcije”, rekao je Gjurković u povodu proslave 27. obljetnice HNS-a u Zagrebu.

Možda ste propustili...