Regija
BIRALI NAJOKUĆNICU

Pobijedili Štefokovi
Objavljeno 21. listopada, 2017.

ČAČINCI

Turistička zajednica općine Čačinci raspisala je natječaj za izbor najuređenije okućnice na području općine Čačinci i ove godine prijavilo se podosta sudionika. Turistička zajednica nagradila je one s najljepšim okućnicama.

- Cilj je akcije motivacija mještana na što ljepše uređenje okućnica, balkona i terasa te povećanje opće kvalitete životnog prostora i očuvanje i zaštitu okoliša. Ocjenjivanje okućnice obuhvaćalo je hortikulturu uređenja, cjelogodišnje održavanje, raznovrsnost bilja i originalnost uređenja, potom opći dojam, odnosno uređenost fasade i okoliša te utjecaj na ulicu. Prema odluci stručnog povjerenstva koje su činili prošlogodišnja pobjednica Jasmina Habričko, Kristina Krmpotić i Ana Marunica, prvo mjesto i nagradu od 1000 kuna osvojila je obitelj Štefok, drugo mjesto i 600 kuna pripalo je obitelji Heged, a treće mjesto i 400 kuna obitelji Behin. Priznanja i novčane nagrade bit će im uručeni na svečanoj sjednici u povodu obilježavanja Dana općine. Sve stanovnike koje ove godine nismo uspjeli motivirati na uređenje okućnice pozivamo da se uključe sljedeće – rekla je direktorica TZ-a ureda Čačinci Ana Marunica.

Posebna je priča o obitelji Štefok, osvajačima prvog mjesta. Mirko i njegova supruga Milka poznati su kao vlasnici cvjećarnice, no malo tko zna da im je uređenje vlastitog dvorišta velika ljubav. Njihovo je dvorište oaza tišine, uz malo jezerce sa specifičnim vrstama riba stari je bunar i mnoštvo raznovrsnog bilja.

- Svaka ulica i svaka kuća čine mjesto lijepim, to je moja vodilja. U dvorištu imamo svega, od mediteranskog bilja kao što su lovor i maslina, tradicionalnih slavonskih vrsta, a zapravo mi je želja da imamo mali botanički vrt. Zato sam napravio mali ribnjak uz biljke koje idu uz vodu, a u njemu imamo crvenrepku i japanskog šarana koje smo nabavili kao male. Ponosim se kamenjarkama, to su biljke koje su vječne, samo ih treba pravilno održavati. Briga za biljku je cijele godine, volim reći da su one kao mala djeca, briga oko njih nikada ne prestaje. Što više tetošite biljku, ona vam više vraća svojom ljepotom i duhovnim mirom. Preko zime dio ide u unutrašnji prostor, pa onda u proljeće opet van – kaže Mirko. Sam je sagradio sve objekte u dvorištu, bunar, napravio ljuljačke za djecu.

- To je zanos iz mladosti. Uvijek sam gledao građevine koje su mi se sviđale i te sam ideje želio prenijeti u svoju obitelj. Moja je misao da je obitelj temelj, početak i kraj svega i zato sam želio obitelji lijep prostor u kojem živimo. Kada nešto vidim, olovku u ruke, napravim skicu i počnem raditi. U cijeloj priči o uređenju dvorišta mi u obitelji svi radimo zajedno, svi rade jednako, pomažu i trude se. Mojih troje djece, supruga i ja zajedno smo napravili ovo. Moram reći da mi je drago što sam dobio ovu nagradu, ali prije svega želimo ljepše i ugodnije mjesto, da cijela zajednica izgleda lijepo i zato krećemo od sebe i svog dvorišta i na taj način želim pozvati sve ostale da si daju što je više moguće truda u uređenje svojih okućnica kako bi Čačinci bili ponos ovoga kraja – zaključio je Štefok.

Vladimir GRGURIĆ

Sve pozivamo da se uključe nagodinu – rekla je direktorica TZ-a ureda Marunica

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike