Regija
NEISKORIŠTENI SUSTAV NAVODNJAVANJA GAT

Županija bi ponudila besplatno korištenje vode na pet godina
Objavljeno 21. listopada, 2017.

GAT/BELIŠĆE

Problematika sustava za navodnjavanje na području naselja Gat koji je građen u razdoblju 2007. - 2009. godine, a u koji su uložena 43 milijuna kuna i koji nosi neslavnu titulu do danas jednog od najneiskorištenijih sustava takve vrste u Hrvatskoj, našla se kao jedna od glavnih tema razgovora i na nedavnom radnom sastanku u Belišću gradonačelnika Dinka Burića i župana osječko-baranjskog Ivana Anušića sa suradnicima.

Sve plaća Belišće

Kako je nazočne izvijestila pročelnica Upravnog odjela za prostorno planiranje i gospodarstvo Belišća Ljiljana Žigić, površina obuhvata sustava navodnjavanja Gat je 500 hektara i sve poljoprivredne površine u obuhvatu su u privatnom vlasništvu. Premda su potencijali ovog sustava za novodnjavanje golemi, samo s 41 vlasnikom zemljišta sklopljeni su načelni ugovori o njegovu korištenju. Sustav je u 2016. godini koristilo samo pet vlasnika zemljišta, koji su navodnjavali povrće (krumpir, luk, kupus i paprika), ali i kukuruz, djetelinsko-travne smjese i livade.

- Troškove utrošene električne energije plaća Grad Belišće, a voda se ne naplaćuje, tako da se zapravo svi troškovi rada i održavanja sustava javnog navodnjavanja podmiruju iz belišćanskog gradskog proračuna. Sukladno Zakonu o vodama, sustavima za navodnjavanje upravljaju jedinice područne (regionalne) samouprave, no sustav za navodnjavanje Gat još uvijek nije preuzela Osječko-baranjska županija, a nije riješeno ni tko će ga preuzeti zbog troškova održavanja - naglasila je pročelnica Žigić.

Gradonačelnik Burić kazao je da ovaj sustav već osam godina nije ni na nebu ni na zemlji, a Grad cijelo to vrijeme snosi troškove nečega čemu zapravo nije ni vlasnik s ciljem sprečavanja mogućnosti njegova propadanja, što bi bila prava katastrofa.

Da su promjene ipak na pomolu dali su zajednički nagovijestiti župan Anušić i pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije Silva Wendling, koja je potvrdila da Županija zajedno s Hrvatskim vodama intenzivno radi na revitalizaciji i stavljanju u funkciju sustava navodnjava Gat, između ostalog i tako što su pronašli potencijalne nove korisnike u okruženju tog sustava.

Proširenje sustava

- Zainteresiranih korisnika imamo za 650 hektara površine, tako da će se ići i na proširenje ovog sustava tako da bi se izveo zahvat na postojećoj građevini, odnosno crpnoj stanici na rijeci Dravi, a novi cjevovod bi se dalje vukao prema potrebi. Stavljanjem tog novog, proširenog sustava navodnjavanja u funkciju, nadamo se da ćemo revitalizirati postojeće korisnike u obuhvatu od prvobitnih 500 hektara i već sada je sigurno da troškovi navodnjavanja neće biti onako visoki kao što je to bilo u predugovorima koji su korisnici ranije zaključili. Kako bismo sve to što prije realizirali, Županija je već ugovorila prvo izradu elaborata postojećeg stanja i sanacije radi dobivanja podrobnijih saznanja o tome u kakvom je stanju postojeći sustav navodnjavanja i kako bi Hrvatske vode mogle planirati potrebna financijska sredstva da se postojeći sustav stavi u funkciju, a napravljen je i ugovor o izradi projektne dokumentacije za proširenje sustava navodnjavanja Gat - kaže pročelnica Wendling. Dodaje da je Grad Belišće već dao potrebnu suglasnost za izvođenje svih tih radova kao trenutačni vlasnik sustava. Kad se budu dobili svi potrebni pokazatelji o aktualnom stanju sustava u Gatu, posebice crpnih stanica, Županija će biti spremna razgovarati o preuzimanju postojećeg i proširenog dijela sustava navodnjavanja kao jedne cjeline, najavljeno je u Belišću.

Posebno dobre vijesti za buduće korisnike sustava navodnjavanja odaslao je župan Anušić. On je, naime, konstatirao kako se kao ozbiljan problem trenutačno iskazuje mali broj zainteresiranih korisnika, na čija krucijalna pitanja poput cijene vode Županija trenutačno ne može dati odgovor. No, potvrdio je i da je prošli mjesec Županija uputila dopis Ministarstvu poljoprivrede u kojem su tražili da voda za korisnike sustava navodnjava prve dvije godine bude besplatna, što im je i službeno potvrđeno i odobreno.

- Ipak, kad smo situaciju malo bolje analizirali, shvatili smo da bi bilo puno bolje da za krajnje korisnike taj rok produžimo na pet godina i mislim da ćemo u tome uspjeti. Županija, kao vlasnik sustava, planira također korisnike osloboditi fiksnih dijelova troškova - najavio je župan Anušić, dodajući kako su sve to mjere kojim se u županiji namjerava poticati korištenje sustava za navodnjavanje, kojih bi na ovom prostoru u bližoj budućnosti trebalo biti ukupno dvanaest.

Lidija ANIČIĆ
Kako pridobiti poljoprivrednike

Drugi dio priče bit će strategija kako da svih budućih 12 sustava za navodnjavanje dobije korisnike. U to će se aktivnije morati uključiti i gradonačelnici i načelnici te kroz različite edukacije i druge načine proizvođače poticati da koriste blagodati navodnjavanja. Podsjetimo, u Hrvatskoj se navodnjava samo 1 posto obradivih površina, a u Europskoj uniji između 18 i 20 posto.

500

hektara površina je obuhvata sustava navodnjavanja, trenutačno ima interesa za 650 hektara

Županija planira korisnike osloboditi i fiksnih dijelova troškova

odobreno

ZASAD JE SIGURNO DA JE VODA DVIJE GODINE BESPLATNA

Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

BARANJSKA BICIKLIJADA

U subotu starta 8. Deer & Bike

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

Najčitanije iz rubrike