Kultura
IZLOŽBA U POVODU 500 GODINA REFORMACIJE

Izložen broš Friedricha Mudrog, koji je Luthera spasio od progona
Objavljeno 21. listopada, 2017.

Izložba “Povijesni tragovi i baština Osječkih evangelina - luterana”, u povodu 500 godina reformacije, okupila je desetke građana u zgradi Glavne straže Muzeja Slavonije. Prigodom otvorenja ravnatelj Denis Detling rekao je da reformacija možda nije ostavila tragove na našem prostoru, u smislu da se nije ukorijenila u većoj mjeri, ali je ostavila na sadašnjoj svakodnevici.

Branislav Miličić, voditelj Numizmatičkog odjela MSO-a, najvećeg u Hrvatskoj, koji ima najviše medalja posvećenih reformaciji, jedan je od autora izložbe.

- Svih deset medalja bilo je temeljem izložbe koja se veže uz reformaciju, a s obzirom na to da je većina njih vezana uz njemačku povijest i Marthina Luthera, nekako je logično da Evangelistička crkvena općina bude partner na ovoj izložbi. Medalje su darovali razni donatori i skupljene su iz raznih zbirki, a osim njih imamo i dva vrlo zanimljiva novčića. Jedan od njih je broš Friedricha Mudrog, saksonskog izbornog kneza koji je spasio samog Luthera od progona, i upravo se taj broš koristio za plaćanje poreza - rekao je Miličić.

Potpredsjednik Evangelističke crkvene općine Osijek Samir Vrabec izrazio je zahvalnost autorima izložbe i ravnatelju što su u Evangelističkoj Crkvi i crkvenoj općini prepoznali potencijal za obilježavanje ovog velikog jubileja. Izložba je otvorena do 28. siječnja 2018. A.Andrejek

Možda ste propustili...

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike