Magazin
DAVOR ŠKRLEC

Vrijeme je za novi poljoprivredni model koji će se razvijati bez upotrebe pesticida
Objavljeno 21. listopada, 2017.

Zastupnici Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta glasovali su o prigovoru na produljenje dozvole za glifosat u Europskoj uniji.

- Zdravlje i okoliš trebaju nam biti važniji od agrokemijskih interesa. Toliko je neodgovorenih pitanja o sigurnosti glifosata i zbog toga bi bilo potpuno nesmotreno od Komisije da produži dozvolu za njegovo korištenje na još deset godina - rekao je zastupnik Davor Škrlec, koji je ujedno i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane.

Klub zastupnika Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu dao je izraditi novu studiju o postojanju alternativa glifosatu i ostalim pesticidima, predstavljenu na konferenciji u Europskom parlamentu “Kako stvarno nahraniti svijet”.

- Nemamo više vremena za gubljenje! Vrijeme je za poljoprivredni model bez upotrebe pesticida. Veliki argumenti agrokemijske industrije izgubili su kredibilitet. Znamo da postoje izvedive alternative toksičnim herbicidima poput glifosata koje su održive i sigurnije za zdravlje ljudi i životinja. Izvješće UN-a o pravu na hranu iz 2017. godine ističe negativan utjecaj uporabe pesticida na ljudska prava, ljudsko zdravlje i okoliš. Izvješće također otkriva da intenzivna poljoprivreda koja se temelji na korištenju pesticida nije pridonijela smanjenju gladi u svijetu, već je povećala potrošnju i rasipanje hrane, osobito u industrijaliziranim zemljama. Paralelno s izvješćem UN-a, najnovija studija PAN-a koju je dala izraditi grupacija Zelenih/ESS-a objašnjava kako već imamo spremne alate za ulazak u razdoblje bez pesticida. Zahvaljujući pravilno primijenjenim poljoprivrednim metodama, možemo zaustaviti upotrebu herbicida, posebice glifosata s udjelom od 25 % na svjetskom tržištu, a koji je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila vjerojatno kancerogenim za ljude - rekao je Škrlec.

Uskoro započinju pregovori o reformi Zajedničke poljoprivredne politike (CAP), stoga je pravo vrijeme za tranziciju prema uistinu održivoj poljoprivredi.

- Ova promjena paradigme neće ostaviti poljoprivrednike nezaposlenima i vratiti nas u srednji vijek, unatoč tome što industrija pesticida i većina poljoprivrednih organizacija žele da u to vjerujemo. Veliki broj poljoprivrednika već primjenjuje alternativne metode, a Zajednička poljoprivredna politika (CAP) već nudi agrookolišne mjere za pokrivanje dodatnih troškova alternativnih pristupa i financijske potpore za nabavu potrebnih mehaničkih alata - poručio je Škrlec. (D.J.)