Mozaik
U SKLOPU PROGRAMA “KINOLEKTIRA”

Noć živih mrtvaca za Noć vještica
Objavljeno 21. listopada, 2017.

U sklopu programa “Kinolektira”, posvećenog odabranim filmskim klasicima, zagrebačko kino Europa pripremilo je poseban program za Noć vještica - 31. listopada prikazat će jedan od najznačajnijih horor-filmova - “Noć živih mrtvaca” Georgea A. Romera iz 1968. godine.

“Taj originalan i nadahnuti film strave mnogi proglašavaju jednim od najboljih filmova svih vremena i redovito je pri samom vrhu ljestvica najvećih filmskih uspješnica horor-žanra i praktički je izumio žanr filmova o zombijima mesožderima, postigavši čitav niz nastavaka i remakeova", najavljeno je iz kina Europa.

Snimljen je u nezavisnoj produkciji za samo 114 tisuća dolara, no zaradio je 12 milijuna dolara samo u SAD-u te još tridesetak milijuna diljem svijeta. Radnja filma prati brata i sestru, Johnnyja (Russell Streiner) i Barbru (Judith O’Dea), koji na godišnjicu smrti svog oca odlaze na njegov grob.

Vojska zombija tajanstveno ustaje iz svojih grobova i ubija Johnnyja, a Barbra bježi i sreće crnoputog Bena (Duane Jones), s kojim se sakrije u napuštenoj kući, no to je tek početak prave strave.

“Taj prijelomni horor-film odlikuju za ono vrijeme intrigantan scenarij, naturalističko-dokumentaristički pristup i prije svega mračan ironični završetak, oznaka svih istinskih horora”, ističe se u najavi.

“Unatoč pritisku dvaju studija, Columbia i American International Pictures, George A. Romero odbio je isporučiti klasičan holivudski happy end, a film možemo iščitavati i kao britki društveni komentar na trzavice američkog društva 1960-ih, poput rasne nesnošljivosti i hladnoratovske atmosfere, te neuspjeh američke vanjske politike u svjetlu Vijetnamskog rata”, dodaje se.

Redatelj je u tom filmu razotkrio najniže ljudske osobine u borbi za opstanak i nastojao pokazati da je zajednica ugroženija unutarnjim prijeporima nego izvanjskom opasnošću. Prema ocjeni slavnog filmskog kritičara Rogera Eberta, film je izdržao test vremena i održao svoj status jednog od najstrašnijih horora. Romero je realizirao i filmove “Zora mrtvaca” (1979.) te “Dan mrtvaca” (1985.) koji duhovito razrađuju motive prvoga filma, tvoreći osebujnu trilogiju. U zagrebačku projekciju “Noći živih mrtvaca” gledatelje će uvesti filmolog Nikica Gilić.Hina

Možda ste propustili...

U NASTOJANJU DA SMANJI GUŽVE KOJE GUŠE GRAD NA KANALIMA

Venecija uvela prvu naplatu ulaska za turiste

Najčitanije iz rubrike