Sport
UKLETA RUJEVICA

Bijelo-plavi sedam dugih godina bez boda u Rijeci
Objavljeno 20. listopada, 2017.
Osječani još nisu osvojili ni boda otkad su se nogometaši Rijeke preselili s Kantride na Rujevicu

Bijelo-plave u nedjelju čeka još jedan derbi domaćeg prvenstva i još jedan u gostima. Odlaze na noge Rijeci, koja im je posljednjih sezona velika enigma.

Posebno se to odnosi na susrete u Rijeci, gdje Osječani punih sedam godina nisu uzeli ni boda. Posljednji put su to ostvarili prije sedam godina, 23. listopada 2010., i to u velikom stilu. Tada su pregazili Rijeku na Kantridi sa 5:1. Nakon toga Rijeka se do danas žestoko osvećuje bijelo-plavima za to poniženje. Od te utakmice nanizala je 11 uzastopnih pobjeda, a neke od njih bile su baš bolne za Osječane.

Sedam dugih godina

U nedjelju će biti 22. listopada, dakle samo će jedan dan nedostajati za punih sedam godina od tog posljednjeg trijumfa bijelo-plavih na Kvarneru. Mogu li na tu godišnjicu Osječani prekinuti “crni niz”? Bilo bi baš zgodno...

Inače, statistički gledano Osijek se na Kantridi mnogo bolje osjećao nego na Rujevici. Kada je slavio 2010., Osijek je imao pozitivan skor na gostovanjima u Rijeci - isti je bio broj pobjeda, po sedam, a osam je susreta završilo bez pobjednika. Nakon toga počeo je aktualni strašni niz Riječana. Trener Osijeka Zoran Zekić prošle je sezone znao rezignirano zaključiti:

- Siguran sam da se Matjaž Kek budi sa širokim osmijehom uoči utakmica protiv Osijeka.

Ipak, ljetos je Zekić konačno uspio zabilježiti prvu pobjedu nad Rijekom kao Osijekov trener. U Gradskom vrtu bilo je 1:0. Sad je pred Zekićem i njegovom momčadi novi izazov. Prekinuti sedmogodišnji post u Rijeci. U biti, ta katarza bijelo-plavih na Kvarneru nije nikakva posebna senzacija. Od te, 2010. godine počeo je stromglavi pad Osijeka zbog financijskih teškoća, a upravo je nekako tada počeo uzlet riječkog kluba. Čak ni prošle sezone, kada je Osijek bio u uzlaznoj putanji, nije mogao na pravi način parirati Riječanima. Igrali su šest utakmica (četiri prvenstvene i dvije u Kupu) i svih šest dobila je Rijeka. Otud Zekićeva rezignacija. No već ove sezone to se promijenilo, ali pravi bi posao bio kada bi Osječani u nedjelju na Rujevici konačno uspjeli uzeti nekakav plijen.

Beskrajni dani

Što se tiče Rujevice, ona je za osječku momčad dosad bila čisto mjesto nesreće. Igrali su na njoj pet puta, doživjeli isto toliko poraza, a pri tome još nisu zabili pogodak iz igre! U biti, zabili su dva pogotka. Oba su djelo istog čovjeka, Antonija Peroševića, a oba su postignuta iz kaznenih udaraca. Može li gore? Valjda ne može, hrpa je to loših podataka za osječku momčad. Inače, u tih pet utakmica na Rujevici Osijek je zapravo samo jednom bio blizu izbjegavanja poraza. Taj je susret odigran u proljeće 2016., kada je Rijeka pobijedila sa 2:1 pogotkom Bezjaka u trećoj minuti sudačke nadkonade. Prije toga je Osijek izjednačio iz jedanaesterca, u 89. minuti.

- To je jedina utakmica otkako sam trener Osijeka u kojoj smo bili sasvim blizu izbjegavanja poraza - prisjeća se Zekić.

No ni tada, kao ni nikada ni prije ni poslije, Osijek nije izdržao. Još pamtimo onaj košmar prvog susreta na tom stadionu, kada je Osijek ostao omamljen “petardom” u svojoj mreži. Nakon toga je posao izgubio Dražen Besek, a na klupu je došao Zoran Zekić. Poslije nam je otkrio zanimljivu priču:

- Gledao sam taj susret i pomislio - tko bi lud preuzeo takav Osijek.

Ako se pita tko je “luđak”, slobodno se može pogledati u ogledalo. I dobro da je bio “lud”, jer otkako je stigao, Zekić s Osijekom konstantno ide uzlaznom putanjom. Ostale utakmice odigrane na Rujevici nisu pamtljive po igri bijelo-plavih, nego po drugim stvarima. Zekić je u tim susretima isprobavao sve i svašta na taktičkom planu, ali ništa od toga nije donijelo željenu igru i rezultat pa je nakon jednog poraza u Rijeci ustvrdio:

- Ovo mi sve izgleda kao u fimu Beskrajni dan!

Isprobavali su i u klubu. Na jednom od gostovanja na Rujevici promociju je doživjela treća garnitura dresova. To su bili oni ružičasto-crni s nadimcima umjesto prezimena. Izazvali su podijeljene reakcije navijača, a ubrzo su nestali kao službena garnitura. Tračak nade možda može ponuditi posljednje gostovanje. Ono nije bilo tako katastrofično. Rijeka je slavila sa 2:0, pogotcima iz dva kaznena udarca. Osijek je bio solidan, a imao je i igrača manje (isključen Ejupi, nap.a.) Ovaj put očekujemo malo više od solidnog. Ove sezone bijelo-plavima dobro ide u derbijima, a Rujevica je pravo mjesto na kojem se to može još jednom potvrditi.

Dalibor KELER
PET PORAZA NA RUJEVICI

30. kolovoza 2015.

Rijeka - Osijek 5:0

l Ta je utakmica označila kraj kratkog života Dražena Beseka na klupi Osijeka. Bijelo-plavi su djelovali posve izgubljeno. Već na poluvremenu gubili su sa 3:0.

6. ožujka 2016.

Rijeka - Osijek 2:1

l Prva utakmica Zorana Zekića na Rujevici i u njoj je Osijek bio najbliže izbjegavanju poraza. Perošević je u 89. zabio za izjednačenje, ali je Bezjak u trećoj minuti sudačke nadoknade ipak donio pobjedu Riječanima.

16. listopada 2016.

Rijeka - Osijek 3:0

l Loše je to bilo izdanje Osijeka. Istina, držali su se bijelo-plavi do finiša prvog dijela, a onda su dvaput kapitulirali. U toj utakmici prezentirana je ona treća garnitura dresova, ružičasto-crna.

1. ožujka 2017.

Rijeka - Osijek 3:1

l Bio je to prvi susret polufinala Kupa. I jedan od dva u kojima je Osijek zabio pogodak. Strijelac je opet bio Perošević. Koban za Osječane u tom susretu bio je Gavranović, koji je zabio hat-trick

25. travnja 2017.

Rijeka - Osijek 2:0

l U toj utakmici Osječani su već pružili mnogo žilaviji otpor. Pali su iz dva kaznena udarca, ali to je bio jedan od boljih nastupa na Rujevici.

BIJELO-PLAVI NA KANTRIDI

Kantrida je bolje ležala Osječanima od Rujevice. Na njoj su odigrali 32 utakmice, sedam puta su pobijedili, u osam navrata remizirali, a poraz su doživjeli 18 puta. Najpamtljiviji susret pod stijenama Kantride bijelo-plavi odigrali su 23. listopada 2010., kada su deklasirali Rijeku pobijedivši je s čak 5:1. Bio je to ujedno i posljednji susret u kojem je Osijek nešto uzeo na Kvarneru. Slijedilo je 11 uzastopnih poraza (sedam na Kantridi te četiri na Rujevici). D.Kl.

rezignacija

LANI JE RIJEKA SLAVILA U SVIH ŠEST SUSRETA

Najčitanije iz rubrike