Objavljeno 20. listopada, 2017.
Sredina listopada svake je godine na gornjogradskoj tržnici vrijeme početka prodaje krizantema uoči Svih svetih. Cvijeće koje će i ovoga blagdana ukrasiti brojna posljednja počivališta u ponudi je u raznim vrstama, a prodavačica Ilinka Oreški pojasnila nam je da ipak još nije vrijeme za sve vrste. Točnije u prodaji su krizanteme, tzv. multiflore i to raznih vrsta i boja.
- U ponudi su špine, debore, eleonore i razne druge vrste. Svake godine najbolje idu upravo te multiflore, jer su sitnije i imaju više cvjetova raznih veličina.Više su tražene nego krizanteme poznatije kao “lopte”, odnosno krupnocvjetne krizanteme. Ima ih u raznim bojama, od bijele, bordo, žute, narančaste i sve su jednako tražene - ispričala je Oreški, dodajući da će krupnocvjetne krizanteme u ponudi biti uglavnom posljednji tjedan u listopadu.
I dok za sada tek rijetki kupci kupuju krizanteme, prava navala očekuje se uoči Svih svetih. Naša sugovornica kaže da je dijelom razlog niža cijena, ali i praktičnost. Zbog toga se nerijetko događa da krizanteme na tržnici planu 1. listopada pa čak i dan kasnije, na Dušni dan. - Krizanteme su osjetljivo cvijeće i to je još jedan razlog zašto kupci čekaju posljednji trenutak pred odlazak na groblja. No, i ovih dana očekujem da će kupci uzimati, ne u tolikoj mjeri kao krajem listopada, ali hoće - naglasila je Oreški.
Inače, za sada je cijena krizantema već od 15 pa sve do 50 kuna po kaliću. U ponudi su kalići i po 25 i 30 kuna, a upravo kad je prodavačica izrazila nadu da će i ove dane građani iskoristiti za posjet grobljima pa time i kupnju krizantema, multifloru po 30 kuna odabrala je Osječanka Ana. “Ionako idem na groblje za vikend pa ću odnijeti krizanteme. Dakako, upotpunit ću s 'loptama' čim ih bude bilo jer su mi one najdraže”, poručila je. M. Mihelić
Zeleni četvrtak: Ajvar, sataraš, paprika u tajnom receptu...
Na ovotjednom Zelenom četvrtku okupili su se vlasnici pet OPG-ova koji su podsjetili Osječane da je krajnje vrijeme pripremanja zimnice. Ponudili su stoga raznu zimnicu, počevši od ajvara, sataraša, soka od rajčice, pa sve do ukusnih džemova i prirodnih sokova.
- Ima tu svega, a novost je džem od aronije i šumskih jagoda, ali i paprika pripremljena prema tajnom receptu. Sve je manje onih koji pripremaju zimnicu i za sve njih tu su naši ekoproizvođači koji su se potrudili i pripremili razne slatke i slane pripravke za hladne zimske dane - pojasnila je Ljiljana Olujić iz Eko rural neta.