Osijek
MINISTARSTVO ZDRAVSTVA POTPISALO UGOVOR SA ŠEST BOLNICA

KBC-u Osijek mamograf
vrijedan 1,5 milijuna kuna
Objavljeno 20. listopada, 2017.

U Ministarstvu zdravstva u četvrtak je potpisan ugovor o javnoj nabavi mamografskih uređaja nove generacije za šest najvećih bolnica u Hrvatskoj. Tako nove mamografske uređaje s digitalnom tomosintezom i stereotaksijskom biopsijom uz KBC Zagreb, KBC Rijeka, KBC Split, KBC Sestre milosrdnice i KB Dubrava, dobiva i KBC Osijek. Riječ je o uređajima koji su 20 posto uspješniji u ranom otkrivanju karcinoma dojke od konvencionalne mamografije, a nabava će biti sufinancirana nepovratnim sredstvima iz EU fondova. Ugovor, ukupne vrijednosti 8,8 milijuna kuna, sklopljen je između Ministarstva zdravstva i isporučitelja FINERA d.o.o., Zagreb, na temelju prethodno provedenog otvorenog postupka javne nabave.

U Ministarstvu ističu da je riječ o visokokvalitetnim i sofisticiranim uređajima jednog od najboljih svjetskih proizvođača uređaja s digitalnom tomosintezom koji ima velika većina najboljih svjetskih radioloških institucija.

- Riječ je o novoj tehnologiji koja je postala standard u Europi posljednjih pet do deset godina, a omogućava da se 20 posto više karcinoma otkrije u mamografski gustim dojkama, što je do sada bilo veliko ograničenje konvencionalne mamografije - istaknuo je prilikom potpisivanja ugovora vodeći hrvatski radiolog Boris Brkljačić.

Dodao je kako je bilo nužno da se ti uređaji nabave u onih hrvatskim kliničkim bolnicama u kojima se obrađuje najveći broj pacijenata i obavljaju najsloženiji zahvati, a do sada su one bile opremljene uređajima starim više od deset godina, “prestarima prema kriterijima Europskog društva radiologa”. N.Z.E.

Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike