Osijek
ZNANSTVENI SKUP O REFORMACIJI U EUROPI

Širok raspon tema - od povijesti, filozofije, teologije do jezikoslovlja
Objavljeno 19. listopada, 2017.

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u četvrtak je počeo dvodnevni međunarodni interdisciplinarni skup “Reformacija u Europi i njezini odjeci: Povodom 500. obljetnice Lutherovih teza”. Organizatori su ovog skupa, uz Filozofski fakultet, Hrvatski institut za povijest - Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje iz Slavonskog Broda, sveučilišni Odjel za kulturologiju i Visoko evanđeosko teološko učilište u Osijeku. Interdisciplinarnost ovog skupa ogleda se u širokom rasponu tema iz različitih znanstvenih područja, od povijesti, filozofije, sociologije i teologije do književnosti i jezikoslovlja.

Nakon svečanog otvaranja skup je počeo plenarnim predavanjem prof. dr. sc. Matea Žagara s Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koje je nosilo naslov: “Jezik izdanja uraške tiskare u svjetlu ranonovovjekovnih koncepcija književnog jezika”. Urach (danas Bad Urach) je grad u Baden-Württembergu u Njemačkoj gdje je od 1561. do 1565. djelovala tiskara koja je izdavala hrvatske protestantske knjige na glagoljici, ćirilici i latinici.

Dekan Visokog evanđeoskog učilišta u Osijeku, prof. dr. sc. Peter Kuzmič, istaknuo je kako je riječ o iznimno važnoj obljetnici, jer je Martin Luther sa svojih 95 teza pokrenuo, iako to nije bila njegova namjera, duhovnu revoluciju koja je promijenila lice Europe. Dodao je da su njegovo pozivanje na savjest, Sveto pismo i racionalni pristup stvarima najvažnije stečevine reformacije.

Na svečanom otvaranju skupa sudionicima su se kraćim govorima obratili osječka dogradonačelnica Žana Gamoš, prof. dr. sc. Peter Kuzmič, ravnatelj brodske podružnice Hrvatskog instituta za povijest, dr. sc. Stanko Andrić, zamjenik pročelnice sveučilišnog Odjela za kulturologiju, doc. dr. sc. Željko Pavić i dekanica Filozofskog fakulteta, prof. dr. sc. Loretana Farkaš. D. Celing

Možda ste propustili...

“LAŽI O SRPSKOM ANTIFAŠIZMU I ANTISEMITIZMU”

O knjizi Mihovila Biočića u Osijeku

IZ TRPIMIROVE U HADRIJANOVU

Desno samo kroz križanje

Najčitanije iz rubrike