Regija
SMJENE U ĐAKOVAČKOM VODOVODU

Od jučer je novi čelni čovjek Đakovačkog vodovoda Ivan Kočiš
Objavljeno 20. listopada, 2017.

ĐAKOVO - Dipl. inž. elektrotehnike Ivan Kočiš novi je direktor Đakovačkog vodovoda, izvijestio je jučer na presici nakon skupštine tog trgovačkog društva njezin predsjednik, gradonačelnik Marin Mandarić, a koju je Grad zatražio prije desetak dana. Kočiš sjeda u fotelju jučer opozvanog, sada već bivšeg direktora Vlade Korena, koji je na čelu Vodovoda iz redova HNS-a bio gotovo 16 godina, pa se, s obzirom na vladajuću koaliciju HDZ-HNS na državnoj razini, u gradu s pozornošću pratilo što će nova, HDZ-ova gradska vlast s dosadašnjim HNS-ovim dugogodišnjim direktorom Vodovoda.

U njegov Nadzorni odbor izabrani su Pavo Cindrić, Željko Miličević, Antun Tubanović, Josip Miličević te u ime općina Hrvoje Lukačević i Ivan Miladinović. Grad kao najveći udjeličar u Vodovodu očekuje od nove uprave, poručio je Mandarić, žestok nastavak aktivnosti vezanih uz projekte u koje je Vodovod krenuo, ponajprije u projektu aglomeracije Grada Đakova i općine Semeljci, no i ostale općine, poručilo je načelnik Semeljaca Grga Lončarević, imaju prostora za napredak u vodovodnom i sustavu odvodnje. Ivan Kočiš radio je dosad 15-ak godina u struci - u elektrotehnici, pet godina u projektiranju, a poslije u HEP-u Đakovo kao voditelj projekata, investicijskih objekata i priključaka te obnovljivih izvora energije. Član je Hrvatske komore inženjera elektrotehnike.

- Među prvim aktivnostima planiram analizirati dosadašnje poslovanje tvrtke. Nastavit ćemo započete projekte te ići u nove, aplicirati na fondove EU i RH. Planiram smanjiti gubitke u vodoopskrbnoj mreži, a nalažu to i novi zakoni koji dolaze - predstavio se Kočiš.

- Izražena su potraživanja od kupaca za vodu poput duga gradske tvrtke Univerzal od 650.000 kuna te nekih sportskih društava. Nije dopustivo da jedna gradska tvrtka duguje drugoj. Pa, nećemo se valjda međusobno blokirati? - osvrnuo se Mandarić na stanje Vodovodovih potraživanja za isporučene usluge. Opoziv stare i dolazak nove uprave događa se u trenutku kada je Vodovodov glavni projekt aglomeracija Đakova na koju se spaja općina Satnica. Mandarić se osvrnuo na nj, ali i na probleme zbog kojih zapinje njezin početak i njezino preklapanje s cestarima na obnovi Preradovićeve ulice.

– To je kompletan kanalizacijski sustav u Selcima, Piškorevcima i Budrovcima. Bit će prekopana trećina grada, velik dio sustava naći će se u rekonstrukciji. S pročistačem otpadnih voda to je projekt od 35 milijuna eura. No, zapelo se na javnoj nabavi, koja traje više od godinu dana. Druga odluka o odabiru izvođača radova zapravo je pala jer su bile žalbe ostalih ponuditelja. Zakon o javnoj nabavi je kompleksan, projekt je velik, a prijavitelji su međunarodni, pa ćemo s Hrvatskim vodama nastojati što prije okončati javnu nabavu, pogotovo gdje se na istoj lokaciji preklapaju cestarski i vodovodni projekti, kao što je slučaj u Preradovićevoj. No, teško je to iskoordinirati jer su Hrvatske ceste ušle proljetos u svoj posao na obnovi državne ceste D46, a Vodovod ne može bez javne nabave. Možda budemo išli na opciju da se ide na obustavu radova u Preradovićevoj dok Vodovod ne bude u mogućnosti fizički ući u svoj projekt - rekao je Mandarić dodavši da ta odluka nije na Gradu, nego na Hrvatskim cestama, čija je to investicija.S.Župan

Koren ostaje u vodovodu

Uz zahvalu dosadašnjem direktoru, gradonačelnik Mandarić rekao je kako je on opozvan zbog nedostatne razine povjerenja. “Odluka o mom razrješenju uslijedila je zbog nekakve nemogućnosti suradnje. Iza tog razrješenja nikako se ne radi o nekakvim nepravilnostima. Odradili smo puno posla, ostavljam tvrtku u vrlo solidnom stanju, sa započetim EU projektima vrijednosti više od 300 milijuna kuna. Očekujem od nove uprave da nastavi raditi zajedno sa mnom jer ja prema ugovoru ostajem raditi u Vodovodu. Pružat ću svoj maksimum kao i do sada. Na žiro-računu ostavljam više od milijun kuna, nismo kreditno zaduženi ni kunu. Kupili smo za 4,5 milijuna kn novu lokaciju u Industrijskoj zoni gdje bi tvrtka imala bolji zamah za rad”, poručio je dosadašnji direktor Vlado Koren te dodao kako je Đakovo s vodom među najjeftinijima u RH, da joj cijena nije povećavana deset godina.

35

milijuna kuna je vrijednost aglomeracije Đakovo

Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike