Novosti
RUŽA TOMAŠIĆ POŽALILA SE EUROPSKOJ KOMISIJI:

Deset generacija u Srbiji uče da su Slavonci Srbi
Objavljeno 20. listopada, 2017.

Zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić uputila je u službenu proceduru Europskog parlamenta pisano pitanje Europskoj komisiji.

U pitanju je Komisiju upoznala s činjenicom da učenici trećih razreda gimnazija općeg te društveno-jezičnog smjera u Srbiji od 2007. godine povijest uče iz udžbenika istaknutog srbijanskog povjesničara Radoša Ljušića.

“Iako su svi u etničkom podrijetlu Srbi, njih često nazivaju po imenu teritorija na kojemu žive - Crnogorci, Banaćani, Slavonci, Dalmatinci”, citat je iz udžbenika.

Naglasila je kako već deseta generacija gimnazijalaca uči da je glavnina Slavena pravoslavne, katoličke i muslimanske vjeroispovijesti na jugoistoku Europe srbijanskog podrijetla, čime se osporava posebnost drugim narodima bez ikakve znanstvene osnove i sije sjeme nekih budućih sukoba. “Navedeni stavovi uvelike su inspirirani te se naslanjaju na velikosrpski imperijalizam 19. stoljeća, posebice na teze Vuka Karadžića koji je tvrdio da su svi štokavci Srbi, a da su jedino čakavci pravi Hrvati. Osim ovih teza, udžbenik obiluje nebrojenim duboko sugestivnim, etnocentričnim, iracionalnim, pseudoznanstvenim i nerijetko puko šovinističkim tezama i karakterizacijama susjednih naroda i pripadnika drugih vjeroispovijesti”, istaknula je Tomašić.

Budući da je proces analitičkog pregleda zakonodavstva (screening) za Srbiju otvoren 2013. godine, te posebice u svjetlu privremenog zatvaranja poglavlja 25. i 26. (znanost i istraživanje te obrazovanje i kultura); Europsku komisiju je pitala kakav stav ima prema navedenom sadržaju udžbenika odobrenog od strane srbijanskog Ministarstva znanosti, obrazovanja i tehnološkog razvoja. V.T.