Novosti
PREMIJER PORUČIO IZ BRUXELLESA

Plenković: Bio bi red da Cerar dođe u Zagreb
Objavljeno 20. listopada, 2017.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da bi bio red da se slovenski premijer Miro Cerar drži dogovora i dođe u Zagreb na razgovore o spornoj graničnoj arbitraži, prekinutoj krajem rujna nakon Plenkovićeva govora u UN-u, u kojem je Sloveniju prozvao za nepoštovanje međunarodnog prava.

“Mislim da bi bio red da kolega Cerar dođe u Zagreb jer smo se tako i dogovorili. Ja sam odmah početkom ljeta otišao u Ljubljanu i naš je dogovor da dođe, a to je bila i svrha pisma koje sam mu poslao”, rekao je Plenković novinarima u Bruxellesu. “Dakle, onaj tko stalno poziva na dijalog cijelo vrijeme je Hrvatska”, dodao je premijer, koji sudjeluje na dvodnevnom sastanku čelnika EU-a.

Cerar je u rujnu otkazao dogovoreni zagrebački susret s Plenkovićem nakon govora hrvatskog premijera na zasjedanju Opće skupštine UN-a, u kojem je još jednom odbacio arbitražnu odluku i pred međunarodnim auditorijem prozvao Ljubljanu za kršenje međunarodnog prava. Hrvatska ne prihvaća presudu ad hoc arbitraže o granici jer su slovenski dužnosnici nezakonito komunicirali sa sucima i umetali dokumente na temelju kojih je sud u Den Haagu donio presudu prije dva mjeseca. Slovenija, pak, ustraje na primjeni arbitražne presude i odbija ponudu Zagreba da spor ponovo riješe bilateralnim pregovorima.

Plenković se uoči summita sastao s predsjednikom EPP-a Josephom Daulom te kasnije s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom s kojima je razgovarao o ključnim pitanjima za Hrvatsku. “Za nas je posebno pitanje nastavak gradnje Pelješkog mosta te odnosi sa Slovenijom u kontekstu dijaloga koji imamo s kolegom Mirom Cerarom, da pojasnimo pozicije Hrvatske i da vidimo kakav je stav Europske komisije”, rekao je Plenković. H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike