Svijet
CRNA SMRT NA MADAGASKARU

I turistima iz Hrvatske prijeti plućna kuga
Objavljeno 20. listopada, 2017.
Najveći broj oboljelih i umrlih zabilježen je u glavnom gradu Antananarivu

I Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upozorenje zbog pojave kuge na Madagaskaru na kojemu ima i građana Hrvatske, ponajprije turista.

Tamo se, naime, epidemija kuge sada neuobičajeno brzo širi i zahvaća velika područja na kojima je do sada nije bilo. Kuga je na Madagaskaru endemski prisutna, s prosječno godišnje prijavljenih 400 slučajeva, među kojima prevladava bubonska kuga (80 – 95 posto svih oboljelih). Međutim, u ovoj epidemiji, u kojoj je od početka kolovoza do 16. listopada prijavljeno 805 slučajeva kuge, uključujući 74 umrlih (smrtnost 9,2 %), među oboljelima prevladava plućna kuga (74 % oboljelih).

- Najveći je broj oboljelih i umrlih zabilježen u glavnom gradu Antananarivo, lučkom gradu Toamasina i ruralnim predjelima područja Faratsiho. Sporadični slučajevi oboljelih, bez jasno utvrđene epidemiološke povezanosti s inicijalnim grupiranjem slučajeva, zabilježeni su i u drugim područjima Madagaskara, te su slučajevi kuge zabilježeni u 18 (82 %) od ukupno 22 regije, uključujući sjeverne i jugoistočne regije koje inače nisu endemska područja za kugu. Osim toga, do sada je od 30. rujna kugom zaraženo i najmanje osmero zdravstvenih djelatnika jedne regionalne bolnice. U svrhu prevencije kuge ne postoji rutinsko cijepljenje niti se preporučuje preventivno uzimanje antibiotika tijekom boravka u rizičnom području. Postekspozicijska kemoprofilaksa antibiotikom je indicirana u slučaju utvrđene visokorizične izloženosti, koja uključuje bliski kontakt s oboljelima od kuge (naročito plućni oblik), ugriz buha ili izravni kontakt s tjelesnim tekućinama ili tkivima zaraženih životinja. Osobe koje planiraju odlazak na Madagaskar trebaju se pravovremeno informirati o trenutnoj epidemiji kuge, načinu prijenosa i simptomima kuge te o potrebi provođenja preventivnih mjera tijekom boravka u rizičnom području koje uključuju: upotrebu repelenata radi zaštite od ugriza buha; izbjegavanje izravnog kontakta s bolesnim ili uginulim životinjama; izbjegavanje bliskog kontakta s bolesnim osobama, naročito onima koji kašlju, otežano dišu ili imaju dijagnosticiranu upalu pluća (visoka temperatura, glavobolja, opća slabost, kašalj, otežano disanje); izbjegavanje napučenih, gusto naseljenih područja u kojima su tijekom ove epidemije zabilježeni slučajevi plućne kuge. Ako osoba tijekom putovanja razvije simptome koji su kompatibilni s kugom, treba odmah zatražiti medicinsku pomoć da bi se što prije započelo odgovarajuće liječenje antibioticima, upozoravaju u HZJZ-u.

Eduard SOUDIL
Kako se kuga liječi?

U liječenju kuge se koriste antibiotici na koje je bakterija Yersinia pestis osjetljiva. Važno je da se liječenje započne što prije da bi bilo uspješno. Smrtnost neliječene bubonske kuge je 50 do 60 posto, a smrtnost neliječene septikemije i plućne kuge je 100 posto.

Najčitanije iz rubrike