Kultura
IZLOŽBA SLOVENSKOG KIPARA MATJAŽA POČIVAVŠEKA U MUO-U

Kako se vosak i željezo sljubljuju kao nove materije u suvremenoj umjetnosti
Objavljeno 19. listopada, 2017.

ZAGREB - Kako se vosak i željezo sljubljuju kao nove materije u suvremenoj umjetnosti, pokazuje izložba poznatog slovenskog kipara Matjaža Počivavšeka, koja se do 19. studenoga može pogledati u Muzeju za umjetnost i obrt. Izložba predstavlja neke od najrecentnijih radova ovog istaknutog skulpturalnog umjetnika, nasljedovatelja tradicije modernizma. Osim respektabilnih i intrigantnih skulptura oprečnih materijalnih svojstava, voska i željeza, kipar Počivavšek predstavilja i radove u plemenitim metalima, ebanovini, željezu, bronci i granitu.

Skulpture stvorene bez intervencije ljudske ruke - acheiropoieton, ideal su stvaranja ovog suvremenog umjetnika čija izložba otvara velik prostor promišljanja o povijesnim, duhovnim i metaforičkim svjetovima.

Izložba je to koja će sasvim sigurno zaintrigirati sve one koji žele otkriti što doista znači sine cera!

Matjaž Počivavšek ubraja se u doajene klasičnog pristupa skulpturalnom oblikovanju i jedan je od najznačajnijih slovenskih nasljedovatelja tradicije modernizma. Dobitnik je većeg broja međunarodnih i slovenskih priznanja i nagrada te autor brojnih skulptura u javnim prostorima (Ljubljana, Nova Gorica, Ravne na Koroškem, Zagorje ob Savi). N.Vek.

Možda ste propustili...

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

Najčitanije iz rubrike