Kultura
IZLOŽBA U ZAVIČAJNOM MUZEJU SLATINA DO 20. STUDENOGA

Otkriveni dijelovi groblja iz kasnog brončanog i starijeg željeznog doba
Objavljeno 20. listopada, 2017.

SLATINA - Izložba “Veliko polje u Slatini – prapovijesna groblja” bit će u Zavičajnom muzeju Slatina otvorena u petak, 20. listopada i moći će se pogledati do 20. studenoga. Ravnateljica Dragica Šuvak, prof., organizirala je izložbu o dijelu rezultata arheoloških istraživanja prije gradnje obilaznice oko grada Slatine. Autorice izložbe su Slavica Filipović iz Muzeja Slavonije Osijek i Daria Ložnjak Dizdar s Instituta za arheologiju.

Na trasi obilaznice oko grada Slatine provedena su zaštitna arheološka istraživanja lokaliteta Veliko polje, na položaju Berezine i Trnovača, od rujna do prosinca 2009. Iskopavanja je proveo Muzej Slavonije Osijek. Voditeljica projekta bila je viša kustosica Slavica Filipović, prof., a članovi stručne ekipe: arheolozi - Vinita Ramljak, Hrvoje Tkalac, Marina Kovač; Hrvoje Jurić (nacrtna dokumentacija), Matija Rimac i Robert Mitrović (totalna stanica) i Tihomir Filipović (fotodokumentacija).

Nalazi iz prapovijesnih groblja bili su dio uzorka na uspostavnom istraživačkom projektu Hrvatske zaklade za znanost koji se bavio proučavanjem pogrebnih običaja i društva kasnog brončanog doba na jugu Karpatske kotline od 2014. do 2017. u Institutu za arheologiju.

Povoljan položaj na gredi koja se spaja s posljednjim obroncima Papuka prije dravske nizine, uz potok Potočani, bio je privlačan ljudima za naseljavanje tijekom dužeg razdoblja. Rezultati istraživanja su otkriće dijelova infrastrukture naselja iz kasnog brončanog, starijeg i mlađeg željeznog doba, rimskog vremena te razdoblja srednjeg vijeka.

Osobita otkrića bili su dijelovi groblja tih naselja iz vremena kasnog brončanog doba (lokalitet Trnovača, 11. - 10 st. pr. Kr.) i starijeg željeznog doba (lokalitet Berezine, 8. i 7. st. pr. Kr.), koja se ovom izložbom predstavljaju. N.Vekić

Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

Najčitanije iz rubrike