Mozaik
VLADIMIR MEŠTROVIĆ - DANTE, ILOČKI REPER

Slavonska je rap-scena jaka, i što je najvažnije u priči, ti dečki doista rade dobar rap
Objavljeno 20. listopada, 2017.
Krećem s nastupima već ove zime, a moj album stiže sljedeće godine

Vladimir Meštrović - Dante, iločki reper sa zagrebačkom adresom već niz godina prisutan je na hrvatskoj hip-hop sceni, a ovih je dana objavio novi singl “Vladar svemira”, duet s Porinom nagrađenim pjevačem Mariom Huljevom.

Dok priprema svoj debitantski album i planira svirke, popričali smo s Danteom o glazbi, sceni i inspiraciji.

Kako je došlo do suradnje s Mariom Huljevom na pjesmi "Vladar svijeta"?

- Sasvim slučajno. Mario i ja imamo iste izdavače, (Sipamusic i Menart) i snimamo u istom studiju. Tako je Mario jednom prilikom u studiju čuo demo pjesme s mojim pjevanjem na refrenu i odmah pitao Silvija Pasarića kao producenta pjesme može li snimiti taj hook. Na godišnjem odmoru dobio sam snimku s Mariom na refrenu. Lik s čudesnim glasom i dva Porina hoće biti s tobom na tvom singlu s tvojim tekstom. Što ja tu više mogu?

Što je bila inspiracija za pjesmu?

- Moje pjesme sve moraju imati glavu i rep. Tako je bilo i s “Vladarom svemira”. Od početka sam želio pjesmu koja će djelovati na slušatelja kao na mene primjerice Eminemova pjesma “Phenomenal”. Tu stvar puštam svako jutro i svaku večer prije spavanja, i u prvoj šetnji sa psima. Motivirajuća je, tjera na akciju, diže te i govori “ja sam fenomenalan”. Tako čovjek i treba kročiti kroz život: glava visoko, bez straha. Da ne bude zabune, ne govorim o egu i narcisoidnosti. Nego o onom iskrenom shvaćanju sebe, prepreka, potencijala, ljubavi...

Uskoro izlazi tvoj album, reci nam nešto više o njemu i kada će izići?

- Album je snimljen, ima 14 pjesama. Sada smo u sistemu singl po singl. Imamo šest-sedam pjesama koje su singlovi. Svaka će na svoj način doći do svojih slušatelja, tako da čekamo s albumom. Prva polovina 2018. sigurno. Radio sam s nekoliko producenata, ali Filip Tkalčić - Dust je najčešći prema broju pjesama na albumu. Čak devet je njegovih. Svaka traka na albumu ima 100 posto mene unutra. Ako ja to ne želim slušati, pisati, ili smatram da nije to to, ne ide na album. Izbacili smo pet pjesama s track liste i neće biti na albumu iz razloga što su mene prestale "raditi". Jednostavno mora biti tip-top i gotovo!

Imaš li goste na albumu?

- Imam. Ali kao i uvijek, jako malo. Volim raditi s producentom Silvijem za pultom i to je to. Ne dijelim rado vrijeme na trakama s drugim izvođačima. General Woo mi je gost. Njega sam zvao, jer to mi je oduvijek bila želja i snimili smo bomba stvar. Napisao je vers od 16 linija s 15 punch linija, znači samo sipanje znanja, doista vrh. To je to od repera. Mario pjeva “Vladara svemira”, Filip Tkalčić pjeva “Kafu i cigare” refren, i za treći singl spremamo glazbeni spektakl i poslasticu s pjevačicom koju bih još uvijek prešutio, oprosti. U siječnju se definitvno mijenja glazbena mapa u Hrvata (smijeh).

Slažeš li se kako je slavonska hip-hop scena jača nego ikada, budući da su neki izvođači uspješno nastupaju diljem cijele Hrvatske, a i šire?

- Definitivno. Tombe, Srki i Ivi, Outsider, Brka što radi s Mrdeljanom je super, Loš utjecaj, kompletan kolektiv je fresh totalno, tako da - da. To je moj odgovor. Slavonska je scena svakako jaka i što je najvažnije u priči ti dečki doista rade dobar rap.

Koliko se hrvatska hip hop scena promijenila od doba tvog demoalbuma "Invazija" do danas?

- Uuuuu, puno. Jako puno. U doba "Invazije" imao si legit izvođače, Tram 11, Elemental, Nered, itd., i nas isto, toliki broj demoizvođača koje kao netko koliko-toliko sluša i zna. Npr. Khan, Špica Magellano, B2 (tada Brka, Shorty), One2Many... i nas se kao znalo, punili bi manje klubove. A danas je druga priča. Tehnologija je olakšala i slušanje i snimanje glazbe. Više je glazbe svakako, ali i dalje je isti broj igrača s klupe koje znaš i slušaš, a ostalo se zagubi po netu zbog nekvalitete zvuka, premalo zalaganja, truda itd. Ja sam demo snimao na slobodne dane, plaćao studio, doista radio za taj CD, a danas doma snimiš O.K. vokale, daš Macoli na master i imaš odličan demo. Ali ni to većina ne želi platiti pa, eto, gube se po netu u masi drugih pjesama.

Hoćeš li nakon objave albuma odraditi i turneju?

- Iskreno, već sam dobio neke ponude za nastupe tako da ću početi već od zime s live svirkama, nećemo čekati izlazak albuma.

Kakvi su planovi za 2018.?

- Izbaciti ostatak singlova, album, uzeti barem jednog Porina (smijeh), i djevojku odvesti napokon na jedno lijepo, dugo putovanje na Kubu npr. Snimati, svirati, pisati i rad, rad i samo rad. Nema labavo!

Tanja KVORKA

tehnologija

OLAKŠALA JE I SLUŠANJE I SNIMANJE GLAZBE

Možda ste propustili...

DODIJELJENE NAGRADE JUBILARNOG, 20. IZDANJA FESTIVALA

Veliki pečat ZagrebDoxa ide u Tunis

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

ODLIČAN NASTAVAK GODINE KOJU JE ZAPOČELA NAGRADAMA

Natalie Dizdar priprema se za Zagrebački festival i veliku turneju

Najčitanije iz rubrike