Sport
EROS GREZDA

Albanska “struja” zabije li Rijeci, postat će Osijekov “Mr. Derby”
Objavljeno 19. listopada, 2017.
Na Rujevici se trebamo postaviti hrabro kao u Maksimiru, kazao je Grezda

Eros Grezda bio je s Petrom Bočkajem prvo pojačanje koje je minulog ljeta stiglo u Gradski vrt. Stigli su u paketu iz zagrebačke Lokomotive, u posve drukčije nogometno okruženje.

Navijači, europska euforija, ali i rezultatski pritisak bili su novosti na koje su se morali naviknuti u novoj sredini. Adaptacija je zapravo bila ključna, jer nogometno Grezda doista ima impresivne atribute, posebno na tjelesnom planu. Brzina mu je definitivno vrlina, teško bismo pronašli bržeg igrača kojeg je Osijek imao u HNL-u. Tu negdje su bili Petar Krpan ili Anton Dedaj, ali dojma smo kako je Grezda ipak - brži.

Zabija u derbijima

Bio je jedna od igračkih želja trenera Zorana Zekića. Još uvijek pamtimo koliko je panike znao posijati u redovima osječke obrane dok je nosio Lokomotivin dres.

- Odluka da dođem u Osijek za mene je velik iskorak u karijeri. Očekivanja su bila veća, a to nosi i veći pritisak, s kojim se igrači moraju suočiti ako žele ostvariti ozbiljne karijere. A što tek da kažem za atmosferu? U Lokomotivi sam igrao pred jako malo gledatelja, a atmosfera na tribinama koju sam doživio u Gradskom vrtu tijekom europskih utakmica ili na derbijima domaće lige stvarno je nešto posebno. Ovdje čovjek doista može uživati u nogometu - pričao je najbrži prvotimac bijelo-plavih.

U Osijeku postoji odlično organizirana i povezana albanska zajednica. Koliko su ti ljudi pomogli pri lakšoj adaptaciji u gradu na Dravi?

- Čuo sam za to, ali se, na žalost, zasad još nisam stigao sresti s tim ljudima. Zato je u mojoj prilagodbi novoj sredini najvažniju ulogu odigrao naš kapetan Borna Barišić, s kojim sam igrao u Lokomotivi.

Doveden je kako bi terorizirao suparničke obrane, a dosad je u sezoni triput bio strijelac, čemu je dodao jednu asistenciju. Ne zabija baš često, ali zato pogađa u najtežim utakmicama. Zabio je Luzernu u Europi u Gradskom vrtu, a u HNL-u dva iznimno važna gola. Protiv Hajduka za pobjedu u 93. minuti i nedavno u Maksimiru protiv Dinama za vodstvo. Postaje li Eros Osijekov “Mr. Derby”?

- Ha, ha, ha. Bilo bi odlično kada bih tu seriju nastavio i u nedjelju na Rujevici, zar ne?

Ma, bilo bi sjajno. Međutim, Osijek će tamo morati odigrati na razini prvih 30 minuta susreta s Dinamom ili čak i bolje.

- Čudna je bila ta utakmica s Dinamom. Suđenje nije bilo dobro. Mislim kako je prije izjednačujućeg pogotka za Dinamo bio korner za nas na drugoj strani. Na kraju smo nesretno ostali bez pobjede. Zabijam samo u derbijima? To nije čudno, jer u tim utakmicama ima više prostora za mene u kojem mogu iskoristiti brzinu koju posjedujem, a i kao momčad znamo kvalitetno iskoristiti situaciju kada je suparnik otvoreniji.

S Muzom na albanskom

Na trenu, bar se tako čini, najbolje surađuje s makedonskim Albancem Muzaferom Ejupijem. Često ih se može vidjeti u razgovoru.

- Razgovaramo na albanskom, pa nas suparnici ne razumiju, što je naša prednost. Unatoč jezičnim prednostima, s Ejupijem stvarno dobro surađujem i nadam se kako će ta naša suradnja postati još konkretnija kada su u pitanju pogotci i asistencije.

Iza Osijeka je odlično europsko ljeto, dobri rezultati u derbijima HNL-a, ali i dosta propusta u “običnim” prvenstvenim utakmicama.

- Europu smo stvarno odigrali vrhunski. Nedostajalo nam je samo malo sreće protiv Austrije za plasman u skupine Europske lige. Utakmice protiv PSV-a bile su nešto nevjerojatno, a dobri smo i u najtežim susretima u domaćem prvenstvu. Istina je kako imamo problema s momčadima koje ne spadaju u vrh ljestvice, ali sve je to odraz ogromnih pražnjenja na europskim utakmicama i u derbijima. Ti su susreti prava slika vrijednosti naše momčadi, ali moramo konačno potisnuti te europske priče i nastupe. Bilo je sjajno dok je trajalo, ali danas su naša svakodnevnica domaći izazovi. Ne sumnjam kako ćemo ubrzo i u svakoj domaćoj utakmici biti na razini tih europskih igara, jer to je jedini način na koji možemo ostvariti klupske ciljeve ove sezone.

Puno se govori o tome koji je krajnji domet ove momčadi Osijeka. Spominjala se i borba za sam vrh, ali u ovom trenutku to nije nadohvat ruke. Realnijom se čini opet bitka za treće mjesto.

- Ne trebamo se zamarati prognozama i pričama. Susret s Dinamom je pokazatelj da imamo kvalitetu za borbu s najjačima. Po meni, najvažnije je da u svaku utakmicu HNL-a, ali baš svaku, ulazimo kao da nam je posljednja. Ako se tako budemo postavljali, onda je sve moguće.

U nedjelju je pred Osijekom novi derbi, ovaj put na riječkoj Rujevici, gdje bijelo-plavi dosad nisu osvojili ni boda.

- Osobno u svaku utakmicu ulazim s pobjedničkim ambicijama bez obzira na to tko je na drugoj strani. Rujevica nije ugodan ambijent za goste. Rijeka ima jaku navijačku podršku, ali u obje posljednje utakmice koje sam igrao protiv Rijeke moje su momčadi pobijedile. Ispada kako mi paše igrati protiv njih. Ma, trebamo se postaviti hrabro kao u Maksimiru. Osijek se nema pravo nikoga bojati - zaključio je Eros Grezda.

Dalibor KELER

munja ili struja

ALBANAC JE NAJBRŽI OSIJEKOV IGRAČ

GREZDINI POGOTCI

1. Osijek - Luzern 2:0 (zabio za 2:0 u 79. minuti) - prva utakmica 2. pretkola Europske lige

2. Osijek - Hajduk 2:1 (zabio za 2:1 u 93. minuti) - 8. kolo Hrvatski telekom Prve HNL

3. Dinamo - Osijek 1:1 (zabio za 0:1 u 17. minuti) - 12. kolo Hrvatski telekom Prve HNL

PANUCCI MU VJERUJE

Eros Grezda standardni je član reprezentacije Albanije, a u posljednje vrijeme izborio se za poziciju startera.

- Otkako je na klupu reprezentacije došao Christian Panucci, status mi se ozbiljno popravio. Očito je da mi vjeruje, jer sam kod njega postao standardan u prvoj momčadi. Prema ocjenama medija, posljednja su mi dva nastupa bila uspješna. Protiv Španjolske sam bio najbolje ocijenjeni igrač Albanije, a u susretu s Italijom igrač utakmice. To će me samo potaknuti na još bolje igre u dresu Osijeka, jer sam svjestan kako je to jedini način na koji mogu zadržati mjesto u početnoj postavi reprezentacije Albanije - kaže Eros Grezda.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike