Osijek
PROGRAMI DANA MATICE HRVATSKE

Prvi put svi ogranci Slavonije i Baranje na skupu u Osijeku
Objavljeno 19. listopada, 2017.

Od 18. listopada pa sve do početka siječnja sljedeće godine traju programi kojima osječki Ogranak Matice hrvatske obilježava svoje dane. Programski različiti, dani su u matičinim ograncima ove godine u znaku 175. rođendana. S ponosom su program na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavili predsjednik Ogranka Ivica Završki, tajnik Josip Cvenić, administrativna tajnica Zrinka Čičak i prof. dr. sc. Miljenko Brekalo, čelni čovjek Odjela za sociologiju i voditelj osječkog Centra Instituta “Ivo Pilar”, koji organizacijski stoji iza Međunarodnog znanstvenog skupa “Hrvatski istok u Domovinskom ratu”, koji iz godine u godinu dobiva na važnosti, pa je i sve veći broj sudionika.

Ono što će ove Dane obilježiti svakako je prvi put u povijesti svih ogranaka iz Slavonije i Baranje da se okupljaju u Osijeku. Kako je naglasio Završki, na skup, koji se održava 21. studenoga u podne, u Muzeju likovnih umjetnosti, doći će i predstavnici središnjice MH iz Zagreba na čelu s predsjednikom akad. Stjepanom Damjanovićem. Istoga će dana, u 18 sati, u HNK-u biti Svečana akademija u povodu 175 godina od osnutka MH. Organizatori pozivaju Osječane da se odazovu proslavi.

Kako je Ogranak Osijek gotovo jedini preostali nakladnik istočno od Zagreba, izdavaštvo i novi naslovi zauzimaju važan udjel u programima Dana. Tako će biti predstavljene nove knjige Anite Martinac (Od Franje do Franje; u Knjižari Nova, 26. listopada), Damira Barbarića (Skladba svijeta, Platonov Timej; u Vikarijatu Osijek, 27. listopada), slikovnica Nade Arbanas (Leteće priče, GISKO, 27. listopada), dr. sc. Ane Mikić Čolić (Jezik iza jezika; 15. studenoga)...

Nastavlja se i uvijek plodna suradnja s ograncima u inozemstvu, ali i inim kulturnim ustanovama izvan Hrvatske. Tako će, između ostaloga, biti predstavljena i knjiga crnogorskog (i osječkog) znanstvenika Milorada Nikčevića.

- Dani MH tek su ograničeno razdoblje u kojem Ogranak predstavlja dio svojih aktivnosti koje provode redovito tijekom cijele godine - dodao je na kraju tajnik Cvenić. N.Vekić

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

Najčitanije iz rubrike