Osijek
SVJETSKI DAN KRAVATE

Jedini dan kada su osječki
srednjoškolci nosili kravate
Objavljeno 18. listopada, 2017.

Već tradicionalno, u brojnim osječkim osnovnim i srednjim školama, u povodu obilježavanja Svjetskog dana kravate organizirani su raznovrsni programi i brojne akcije. Tako je jučer, 18. listopada, najzanimljivije bilo u tri srednje škole koje su svjetski dan ovog modnog dodatka propisno obilježile bogatim nastavnim, ali i izvanškolskim aktivnostima.

Učenici i profesori Strojarsko-tehničke škole Osijek već su u jutarnjim satima za milenijsku fotografiju svojim tijelima oblikovali kravatu, za što su se pripremali cijeli tjedan, također učeći o povijesti, strukturi i uporabi kravate u praksi.

- Nastojali smo što više školskih predmeta spojiti i povezati ih s kontekstom kravate. Stoga su učenici na satu povijesti istraživali kada je nastala kravata, pod matematikom su računali, crtali i izrađivali kravate, dok su naposljetku naučili i kako se riječ kravata kaže na 30 različitih jezika - objasnila je Amanda Glavaš, mlada profesorica, koja je s kolegom Matkom Borasom organizirala zanimljiv sadržaj za učenike koji su ovoga tjedna u školi naučili i pravilno zavezati kravatu.

Nedaleko Strojarsko-tehničke škole, odmah na južnom ulazu u Tvrđu prolaznike je oduševila velika kravata koja je izvješena iznad ulaza u III. gimnaziju. Naime, djelo je to “matematičara”, koji su na papiru izrezivali siluete dlanova i stopala, dok ih je likovna skupina te škole naposljetku uobličila u ovu impresivnu šarenu umjetničku instalaciju u čast izvornog hrvatskog proizvoda.

Naposljetku, Elektrotehnička i prometna škola Osijek Svjetski dan kravate obilježila je u humanitarnom tonu - spajajući ga s Danima kruha i Danom zahvalnosti za plodove zemlje. Ondje je volonterski klub “EMŠA” organizirao humanitarnu akciju “Dar za osmijeh djeteta”, na kojoj su se skupljala financijska i materijalna sredstva za pomoć “Centru za dijete”, koje pruža podršku za više od 40 obitelji s područja Osječko-baranjske županije. Sve je podržala i profesorica Krunoslava Lukač koja je ukazala da su učenici samoinicijativno odlučili sudjelovati u humanitarnoj akciji, noseći pritom kravate oko vrata – tako vješto spajajući kulturu, tradiciju i humanost.

Marko MANDIĆ
Možda ste propustili...

NA ŠTANDU U GOSPODARSKOM CENTRU

Otkrivali policijske tajne

UPOZNAJ SVOG BUDUĆEG POSLODAVCA

Otkrij svoj put na Career Dayu 2024.

Najčitanije iz rubrike