Novosti
ZAKON O ZABRANI NEPOŠTENIH TRGOVAČKIH PRAKSI

Zaštita proizvođača od nekorektnih trgovaca
Objavljeno 19. listopada, 2017.

Vlada je sa sjednice održane u srijedu u saborsku proceduru uputila konačni prijedlog zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom. Cilj toga zakona je zaštita domaćih proizvođača od nekorektnih tretmana trgovaca, odnosno uređenje tržišta i sankcioniranje nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom čijim se nametanjem iskorištava značajna tržišna snaga otkupljivača ili prerađivača te trgovaca u odnosu na njihove dobavljače.

Državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković kazala je kako se zakonskim prijedlogom uz ostalo predviđa da se trgovcima čiji prihodi prelaze 100 milijuna kuna godišnje zabrani korištenje pozicije kojom proizvođačima nameću različite ugovorne kazne. Pod istim monitoringom bili bi i drugi u lancu opskrbe hranom, odnosno veliki otkupljivači i prerađivači s više od 50 milijuna kuna godišnjih prihoda. To znači da bi se zakon odnosio na više od 90 posto subjekata u sektoru trgovine poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima.

Predloženi zakon na listu pojavnosti zabranjenih nepoštenih trgovačkih praksi stavlja 25 raznih novčanih i drugih oblika naknada koje trgovci ili prerađivači zaračunavaju proizvođačima da bi otkupili njihove proizvode ili ih stavili na svoje police, kao i primjerice zabranu prodaje finalnog proizvoda ispod cijene koštanja u proizvodnji, uključujući i troškove poreza na dodanu vrijednost. Među najtežim povredama zakona je prodaja proizvoda ispod proizvodne cijene, za što je predviđena kazna od 5 milijuna kuna za pravnu te 2,5 milijuna kuna za fizičku osobu. H

Možda ste propustili...