Novosti
ISTRAŽIVANJE EUROPSKOG PARLAMENTA

Građani sve više vjeruju u institucije Europske unije
Objavljeno 18. listopada, 2017.

Udio građana Europske unije koji vjeruju da je njihova zemlja ostvarila korist od članstva u EU je 64 posto, što je povećanje od 4 posto u odnosu prema 2016. U najnovijem istraživanju Europskog parlamenta, 57 posto ispitanika smatra da je članstvo u EU dobro za njihovu zemlju - udio je to koji je gotovo jednak rezultatima prije krize. Nadalje, 47 posto Europljana misli da se njihov glas u Europskoj uniji čuje, što je najbolji rezultat od europskih izbora 2009. Anketa je provedena na uzorku od 27.881 građanina u 28 država članica.

Istraživanje podrobno istražuje stavove građana o članstvu u EU i njegovim dobrobitima, o tome čuje li se njihov glas u EU, koji su njihovi stavovi prema Europskom parlamentu te prioritetima, djelovanju i misiji Europskog parlamenta.

“Rezultati ovog istraživanja vrlo su pozitivni i ohrabrujući. Anketa pokazuje da povjerenje u naše institucije i naš rad kontinuirano raste i da krizu nedavnih godina ostavljamo iza sebe. Ljudi sve više vide EU kao glavnog aktera kada je riječ o suočavanju s velikim izazovima i zaštiti građana od zajedničkih prijetnji kao što su terorizam, nezaposlenost, siromaštvo i socijalna isključenost. Za nas, kao predstavnike građana, to znači da moramo ostvariti zadovoljavajuće rezultate i da ćemo raditi još napornije kako bismo ispunili očekivanja i nade naših građana”, rekao je predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani. V.Tešija

U HVATSKOJ EUROFILI IZNAD PROSJEKA

Istraživanje je pokazalo da 43 posto hrvatskih građana smatra da je članstvo Hrvatske u EU dobra stvar, što je povećanje od 7 postotnih bodova u odnosu prema ožujak ove godine. 68 posto hrvatskih građana smatra da je Hrvatska imala koristi od članstva u EU, što je nešto više od prosjeka EU28 (64 %) te čini povećanje od 8 postotnih bodova u odnosu prema istom razdoblju prošle godine. Kao glavne razloge građani Hrvatske navode nove prilike za zapošljavanje (46 %), doprinos ekonomskom rastu (28 %) i povećanju životnog standarda (24 %) te osiguravanje mira i jačanje sigurnosti (24 %).