Regija
OPG KORDI OSTVARUJE SNOVE

Na imanju jeleni lopatari, hrvatski hladnokrvnjaci i vijetnamske svinje
Objavljeno 19. listopada, 2017.

GORNJI MIHOLJAC

Nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Franjo Kordi i njegova obitelj bave se poljoprivredom u slatinskom prigradskom naselju Gornjem Miholjcu.

I seoski turizam u planu

Obrađuju sto hektara zemlje, a u planu im je baviti se seoskim turizmom pa iznad ulaza u dvorište već stoji ploča s natpisom Eko-etno Slavonska kuća.

– Imamo sve potrebne potencijale i očekujemo uspješno poslovanje - kaže Kordi i navodi što će sve biti u ponudi njegove Slavonske kuće. Posjetitelji će tu moći vidjeti jelene lopatare, konje, krave, koze, ovce, svinje, vijetnamske minisvinje, guske, patke, purane i paunove. I zasigurno nije sve nabrojio, ali kaže da ima djece koja još nisu vidjela kravu ili neku drugu domaću životinju, a on im to želi omogućiti. Mnogo je već napravljeno za pokretanje agroturističke djelatnosti, ali planovi su još veći.

Na imanju su dva ribnjaka, od kojih je jedan dovršen i u funkciji, a koje vodom opskrbljuje obližnji potok Čađavica. U njemu ima šarana, amura, tolstolobika i soma, koje će gosti slobodno loviti ako budu htjeli.

– Nek' rade što hoće - kaže Franjo.

U kući su već spremne, uređene i namještene, četiri gostinjske sobe, blagovaonice i sanitarni čvorovi. Spominje Franjo i neke druge sobe za iznajmljivanje koje je vidio i koje su već u funkciji, ali njegove su, kaže, hotel s pet zvjezdica prema njima. Bit će tu i jahalište, a kad se sve uredi, i djeca i odrasli mogli bi uživati na tom idiličnom seoskom imanju, samo tri kilometra udaljenom od rijeke Drave.

– Dobili smo 40.000 kuna za adaptiranje tri stara ambara do srpnja sljedeće godine. I to ćemo napraviti, premda su dobivena sredstva dostatna možda samo za jedan - govori i detaljno pokazuje gdje će što biti, jer sve je u glavi već isplanirano. – Sve što radim, to je za srce i dušu, i sve ćemo napraviti, pa kako nam bude - zaključuje.

103 jelena

Franjina supruga u mirovini je i prima 865 kuna mjesečno, a on je odradio 41 godinu i sedam dana, pa je zaslužio 2622 kune mirovine. Radio je svojevremeno u Višnjici, pa otuda i ljubav prema jelenima lopatarima. Tamo je i kupio svoje prve lopatare prije šest-sedam godina, četiri košute i jednog jelena. Poslije je kupio još sedam tih plahih životinja, a njegovo stado razmnožavanjem se povećalo na sadašnja 103 grla. Samo ove godine do sada bila su 33 mladunčeta. Gotovo je nevjerojatno kako te divlje životinje poznaju svoga gazdu i kako izdaleka trče prema kanti u kojoj im nosi kukuruz. A kad sipa kukuruz na zemlju, košute i jeleni poslažu se kao da su za stolom. Kaže Franjo da je meso jelena izvrsno u svim jelima, jedino nije za suhomesnate proizvode. Može se tek malo mesa pomiješati u smjesu za kobasice.

Kad Slavonska kuća bude dovršena i uređena onako kako je Franjo zamislio, i kad se komercijalizira, on vjeruje da će donositi prihod dostatan za održavanje imanja. Imat će 15 ležaja, a na devet hektara njegova imanja gosti će moći vidjeti sve što jedno ekološko poljoprivredno gospodarstvo ima i uživati u slavonskoj gastronomskoj ponudi. Kordi namjerava nuditi gostima da si sami priređuju hranu namirnicama i mesom s imanja, a moći će birati gusku, patku, kokoš ili bilo što drugo. Zaposlit će jednoga profesionalnog kuhara i domara, koji će na tako velikom imanju svakoga dana imati više nego dovoljno posla.

Petar ŽARKOVIĆ
Nema “spuštanja lopte”

“Djeca mi kažu da malo 'spustimo loptu', ali sve ćemo mi to napraviti. Ja uvijek napravim ono što zamislim. Na području grada Slatine nema ovakvog imanja, najbliža je Višnjica u općini Sopje. Bit će tu bogata i raznovrsna agroturistička ponuda, treba samo doregistrirati djelatnost, a kad sve bude gotovo, i to ćemo napraviti”, kaže Franjo.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike