Dome slatki dome
PRIPREMA ZA RAZDOBLJE MIROVANJA

Vatromet boja u jesenskom vrtu
Objavljeno 19. listopada, 2017.
Lišće koje ostane na travnjaku prouzrokuje pojavu suhih, smeđih fleka i razvoj mahovine

Jesen je odlično vrijeme za presađivanje jer zemlja sadrži dovoljno vlage, a tlo je još uvijek toplo, pa biljke imaju dovoljno vremena priviknuti se na novi položaj i formirati korijenje.

U jesen se sade mnoge biljke, a to je i prilika da se prije zime unesu boje u vrt. Za ruže je jesenje razdoblje prije prvih mrazeva idealno vrijeme za sadnju.

Prava lokacija

Mnoge se lukovice sade u jesen. Najvažnije je izabrati pravu lokaciju ako želite da vjesnici proljeća cvjetaju i rastu. Lukovice bi trebalo postaviti u zemlju na dubini koja je bar dvostruko ili trostruko veća od njihove visine. Sadnju lukovica uvelike će olakšati alat za sadnju lukovica. Postavite lukovice u zemlju vrhom okrenutim prema gore, prekrijete ih zemljom i utisnite.

Kada grmovi požute, vrijeme je da ih orežete. Grmovi se mogu orezati do približno četvrtine prvobitne veličine, no sve ovisi o vrsti.

Živa ograda također se orezuje u jesen kako bi se spriječilo propadanje u slučaju nakupljanja vlage. Orezujte samo listopadne žive ograde, a da pritom ne napravite rupe u njima, jer se one neće popuniti tijekom zime i živa ograda izgledat će ogoljeno. Sve lišće koje ostane na živoj ogradi treba ukloniti jer će onemogućiti da živa ograda dobije dovoljno svježeg zraka i sunca, što bi moglo dovesti do truljenja.

Vlaga, niske temperature i malo sunca tijekom zime djeluju na travnjak. Zbog toga travnjacima treba njega prije nego što počne hladna sezona. Kada lišće opadne u jesen, treba ga redovno uklanjati s travnjaka. Lišće koje ostane na travnjaku prouzrokuje pojavu suhih, smeđih fleka i razvoj mahovine. Travnjak treba pokositi posljednji put početkom studenoga. Trava ne bi trebala biti kraća od pet cm. Na ovaj način travnjak će biti otporniji na korov i mahovinu.

Sređivanje gredica

Postoje i drugi, manji poslovi koje treba obaviti prije prvog mraza, poput sređivanja gredica, zaštite ruža i drugih biljaka koje su osjetljive na mraz.

Iskopajte ljetnje lukovice, kao što su dalije i uskladištite ih u kutijama u podrumu.

Unesite posude s osjetljivim biljkama u kuću, ili ih premjestite na zaštićeno mjesto.

Isključite dotok vode i ispraznite slavine tako da zaleđena voda ne napravi štetu.

Razmontirajte pumpe za jezerce i ako je potrebno instalirajte pumpu protiv stvaranja leda. Kada dođe zima, vrtlari mogu odmoriti od posla.J.Kn.

Možda ste propustili...

BAREM 10 SATI IZRAVNOG SUNCA DNEVNO

Najukusnija rajčica

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

(NE)PLANIRANE POSJETE

Neka vaša kupaonica zablista za goste

2

FUNKCIONALNO OPREMANJE

Atraktivne ljetne kuhinje

3

BIOPOVRTNJAK - ZAŠTITA OD NAMETNIKA I BOLESTI

Kopriva, neven, ljupčac štite druge povrtnice