Dome slatki dome
MJESEC SADNJE

Sve cvijeće već je trebalo skloniti s balkona i terasa
Objavljeno 19. listopada, 2017.

Budite spremni na mrazove i provjerite jesu li sve osjetljive biljke prekrivene jesensko-zimskim pokrivačem od slame, kukuruzovine ili lišća.

Možda će vam se skupljanje lišća učiniti uzaludnim poslom u vrtu jer tek što završite, već će desetci novih listova ležati na tlu. Ipak, sve ih pokupite...

Niste li unijeli cvijeće s balkona i terase, uključujući i agrume, unesite ga. Mraz može jako oštetiti biljna tkiva. Smijete saditi ukrasno drveće i grmlje. Naime, studeni je mjesec sadnje, a sadit ćete moći sve dok se zemlja ne smrzne.

Pokupite suho lišće iz vrta i stavite ga u kompost. Što se tiče bolesti koje nosi na sebi, tu možete biti potpuno mirni. Pravilno kompostiranje osigurat će temperature u tijeku procesa od oko 70 Celzijevih stupnjeva, što je dovoljno za uništavanje i ubijanje većine bolesti i štetnika.

Uredite cvjetne posude za jesensko-zimski ugođaj. Primjerice, kombinirajte vrste roda Euonimus, kurikama, s vrstama erika i vrijesova, Erica i Calluna. Tome dodajte poneku maćuhicu.

Ne zaboravite skupiti sjeme trajnica, dvoljetnica i jednoljetnica. Čuvajte ga u papirnatoj vrećici na hladnijem, suhom mjestu. Skupite opremu za zalijevanje vrta. Iz crijeva izlijte vodu, oprezno ga namotajte i spremite. Izolirajte vanjske slavine, zatvorite ventile i ispustite vodu.

Ako već niste, iz zemlje izvadite lukovice gladiola te gomolje dalija i kane. Samo zdrave spremite do proljeća. Gomolji dalija danas su prilično jeftini, no zašto ih ne biste sačuvali za iduću godinu? Dalije će cvjetati do prvih mrazova. Prvi će mraz “shladiti” lišće, na kojemu će se pojaviti crne pjege. To je znak da daliju trebate orezati na petnaestak centimetara visine, oprezno izvaditi gomolje i oprati ih pod mlazom ne prehladne, ali ne i tople vode. Odrežite korjenčiće i pustite gomolje da se posuše. Stavite ih u kutije u koje ste umetnuli suhog komposta, kojim ih i prekrijte. Kutije stavite u mračan i ne prehladan, ali ne i pretopao podrum.

Nakon što ste krizantemama odrezali cvjetove, skratite ih i zagrnite tresetom, kompostom ili, tek kao krajnji izbor, suhim lišćem.J.Kn.

Najčitanije iz rubrike