Sport
DODATNE KVALIFIKACIJE ZA SP 2018.

Put do Rusije vodi preko Grčke
Objavljeno 17. listopada, 2017.
Moramo učiniti sve za pravi rezultat u Zagrebu jer će u uzvratu biti vruće, kaže Dalić

Hrvatska nogometna reprezentacija u dodatnim kvalifikacijama za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Rusiji igrat će protiv Grčke. “Kockasti” će u prvoj utakmici “repesaža” biti domaćini 9. studenoga u Maksimiru, uzvrat će biti 12. studenoga, a obje utakmice počinju u 20.45.

Majstori baraža

Tako je odlučeno na jučerašnjem ždrijebu u Zürichu, u kojem je Hrvatska bila nositelj, kao i Švicarska, Italija te Danska. Parove je “spajao” nekadašnji španjolski reprezentativac Fernando Hierro, koji nas nije dugo držao u neizvjesnosti. Od četiri nenositelja, Sjeverne Irske, Grčke, Republike Irske i Švedske, Hierro nam je “udijelio” Grčku, jedinu reprezentaciju od te četiri s kojom imamo negativan međusoban omjer. Od šest dosadašnjih susreta dva su pripala Grcima, a nama samo jedan, onaj iznimno važan u kvalifikacijama za SP 1998., kada smo u Grčkoj dobili 1:0 te poslije izborili Francusku, gdje smo broncom ostvarili najveći uspjeh do sada. Grci su nam uzvratili u kvalifikacijama za Euro 2012., kada su osvojili prvo mjesto, zahvaljujući i remiju u Zagrebu (0:0) te pobjedi u Pireju (2:0), poslavši tako Hrvatsku u dodatne kvalifikacije.

Osim kvalitete kadra, koja je unatoč svim problemima i neuvjerljivim izdanjima posljednjih mjeseci ipak na strani Hrvatske, dodatan impuls optimizmu daje i podatak da se “kockasti” izvrsno snalaze pod pritiskom dodatnih kvalifikacija. Naime, u sva četiri prethodna “repesaža” naša je reprezentacija bila uspješna, po dva puta na takav način osiguravši Euro (Slovenija 2004., Turska 2012.) i SP (Ukrajina 1998., Island 2014.). No sličnim se mogu bodriti i Grci, koji su u oba navrata do sada bili uspješni u doigravanju, i to baš za posljednja dva SP-a (2010., 2014.), izbacivši prvo Ukrajinu, a potom Rumunjsku.

U prvoj reakciji nakon ždrijeba izbornik Zlatko Dalić, uobičajeno, nije se razbacivao velikim najavama, istaknuvši snagu Grka, čija je prednost to što se uzvrat igra na njihovu terenu.

- Puni smo poštovanja prema Grcima. Oni su možda najslabije plasirana reprezentacija u doigravanju, ali moramo biti svjesni da igramo protiv teškog suparnika, pogotovo s obzirom na to da je uzvratna utakmica u Grčkoj. Moramo učiniti sve za pravi rezultat u Zagrebu jer će u uzvratu biti vruće. No radujem se punom Maksimiru i podršci hrvatskoj reprezentaciji, nadam se da će cijela zemlja stati iza nas - rekao je Dalić, koji je najprije poželio da na raspolaganju ima sve igrače, bez novih ozljeda.

- Puno će toga ovisiti o nama i našoj reprezentaciji, a nadam se samo da ćemo svi biti spremni i zdravi. To mi je najvažnije. Imamo vremena za pripremu utakmice, na nama je sada sve proučiti. Grci imaju iskusnu momčad te njemačkog izbornika, koji im donosi borbenost i agresivnost. Igraju čvrst nogomet koji se temelji na prekidima, uvijek na tijesne rezultate - zaključio je Dalić.

Skibbeove brige

Grčka je ove kvalifikacije odradila u skupini H, gdje je zauzela drugo mjesto s 19 bodova i razlikom pogodaka 17:6. Pretrpjela je samo jedan poraz, kod kuće od Belgije (1:2), s kojom je u gostima remizirala 1:1, s BiH je bilo 1:1 i 0:0, po dva je puta dobila Cipar (2:0, 2:1) i Gibraltar (4:1, 4:0), a s Estonijom zabilježila pobjedu 2:0 i remi kod kuće 0:0, koji ju je umalo stajao drugog mjesta.

Prvi strijelac u kvalifikacijama bio im je Mitroglou (šest pogodaka), a brige izborniku Michaelu Skibbeu donijet će ozljeda stopera Manolasa, za kojeg je upitno hoće li se oporaviti do ovih dviju utakmica.

- Hrvatska je dobra momčad, vrlo čvrsta. Ofenzivni su, ali mi smo dobri u obrani. Vidjet ćemo što će biti na travnjaku. Možda je dobro igrati drugu utakmicu kod kuće, možda možeš odigrati malo defenzivnije u prvoj utakmici i čekati drugu - izjavio je grčki izbornik Skibbe.

Ždrijeb skupina SP-a je 1. prosinca, a Prvenstvo se održava od 14. lipnja do 15. srpnja iduće godine.

Goran ROGULJIĆ
PAROVI DOIGRAVANJA

Sjeverna Irska - Švicarska

Hrvatska - Grčka

Danska - Republika Irska

Švedska - Italija

Dosadašnji susreti
Hrvatska-Grčka

10. 11. 1996.: Hrvatska - Grčka 1:1 (kvalifikacije za SP)

30. 4. 1997.: Grčka - Hrvatska 0:1 (kvalifikacije za SP)

10. 3. 1999.: Grčka - Hrvatska 3:2 (prijateljska)

25. 4. 2001.: Hrvatska - Grčka 2:2 (prijateljska)

7. 9. 2010.: Hrvatska - Grčka 0:0 (kvalifikacije za Euro)

7. 10. 2011.: Grčka - Hrvatska 2:0 (kvalifikacije za Euro)

9. studenoga

HRVATSKA U PRVOM SUSRETU DOMAĆIN

Najčitanije iz rubrike