Sport
LJUTNJA NE PRESTAJE

Inicijativa da se Šukeru oduzme titula počasnog građanina Osijeka
Objavljeno 17. listopada, 2017.
Predsjednik HNS-a Davor Šuker ponovno okrenuo leđa svom rodnom gradu

Odluka Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza o odabiru grada domaćina za dodatne kvalifikacije za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji izazvala je očekivanu novu dozu ljutnje iz Osijeka prema vodstvu HNS-a, a posebice njegovu predsjedniku Davoru Šukeru. Tako se priopćenjem oglasio Karlo Šatvar, drugi dopredsjednik Gradskog vijeća Osijeka, nekadašnji predsjednik Kohorte, koji je svojedobno bio veliki protivnik uopće inicijative da se Davoru Šukeru dodijeli status počasnog građanina grada Osijeka. Ni danas o Davoru Šukeru nema pretjerano lijepe riječi. Smatra kako je u ovom slučaju još jednom pokazao nezainteresiranost prema svom rodnom gradu, a odluku da se domaćinstvo susreta dodatnih kvalifikacija dodijeli Zagrebu nazvao “nastavkom licemjerne politike HNS-a.”

- Kako drugačije okarakterizirati dvostruke kriterije kod odabira gradova domaćina. HNS je Osijeku, Slavoniji i Baranji oduzeo domaćinstvo utakmice s reprezentacijom Finske zbog rizika od lošeg stanja u slučaju kiše. Kao grad domaćin tada je izabrana Rijeka s argumentom kako jedina ima teren uvjetan za igranje zbog obilnih padalina. Zanimljivo kako sada kada je riječ o utakmici mnogo važnijoj nego onoj s Finskom više ne vrijede kriteriji o terenu pogodnom za igranje u slučaju kiše, već se kao kriterij uzima pitanje sigurnosti? Kada se uzme u obzir da se utakmice igraju sredinom studenoga, za očekivati je veliku vjerojatnost vlažnog i kišnog razdoblja koje može natopiti teren u Maksimiru i ponoviti ružne slike kao na utakmici protiv Kosova. No, to sada očito više nije važno. Kriteriji se prilagođavaju i mijenjaju od utakmice do utakmice - smatra Šatvar koji kaže kako su još rijetki Slavonci i Baranjci povjerovali kako će Davor Šuker svojim autoritetom izlobirati vraćanje dugova Osijeku.

- Šuker najavljuje kako sada bez fige u džepu potvrđuje kako će prvu sljedeću kvalifikacijsku utakmicu pred domaćim navijačima igrati baš u Osijeku. Znači li to da je do sada prema Osijeku imao figu u džepu te kako će se za tu sljedeću utakmicu koja se obećava Osijeku zaobići kriteriji dobroga terena i sigurnost? Na žalost, predsjednik HNS-a Davor Šuker pokazao je nezainteresiranost prema gradu koji ga je okitio titulom počasnog građanina pa su sve glasnije inicijative o oduzimanju ove titule, što dobiva sve veći smisao, stoji u priopćenju potpredsjednika Gradskog vijeća.

S tom inicijativom ne slaže se gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić.

- Ovo smatram isključivo inicijativom gospodina Karla Šatvara koji je s nama u koaliciji, ali naša koalicija je raznorodno tijelo. Nije to centralni komitet da imamo isto mišljenje, nego svatko može izreći vlastito mišljenje. Naravno, smatram da je Osijek zaslužio biti domaćin reprezentaciji Hrvatske i tu smo vjerujem svi jedinstveni. No, što se tiče pokretanja inicijative za opoziv Davoru Šukeru titule počasnog građanina, tu je moj stav različit i ja u tome neću sudjelovati - vrlo jasno rekao je gradonačelnik Osijeka.

Krešimir LACKOVIĆ
POSTUPAK ODUZIMANJA TITULE POČASNOG GRAĐANINA NIJE PROPISAN

Kako nam je objasnila Ružica Šimić iz Ureda tajnika Grada, postupak oduzimanja počasne titule nije propisan Odlukom o dodjeli javnih priznanja Grada Osijeka.

- Cijeli je postupak propisan Odlukom i još detaljnije Pravilnikom, ali ne i oduzimanje - poručila je Šimić. Kako nadalje doznajemo, moguće je preispitati uvjete je li netko zaslužio biti počasnim građaninom, no ne i oduzimanje te časne titule. Ma.M.

Karlo Šatvar

drugi dopredsjednik Gradskog vijeća

Šuker najavljuje kako sada bez fige u džepu potvrđuje kako će prvu sljedeću kvalifikacijsku utakmicu pred domaćim navijačima igrati baš u Osijeku. Znači li to da je do sada prema Osijeku imao figu u džepu?

Ivan Vrkić

gradonačelnik Osijeka

Naša koalicija je raznorodno tijelo. Nije to centralni komitet da imamo isto mišljenje, nego svatko može izreći vlastito mišljenje pa je ovo isključivo inicijativa i mišljenje gospodina Karla Šatvara .

Najčitanije iz rubrike