Kultura
OTOK POEZIJE: PREDSTAVLJENA ZBIRKA PJESMA “PAULINE PJESME U PROZI – JA SAM SAGA”

Najveći je estetski impuls Rem dobio čitajući snove kćeri Paule
Objavljeno 18. listopada, 2017.

VUKOVAR - U Gradskoj knjižnici Vukovar, na Odjelu za odrasle, svečano je otvoren Mjesec hrvatske knjige i posve nov programski ciklus pod nazivom Otok poezije. Gost je bio književnik i književni znanstvenik, prof. dr. sc. Goran Rem s Filozofskog fakulteta u Osijeku, koji je nakon pozdravnog govora ravnateljice knjižnice Jelene Miškić, prigodnim govorom o položaju knjige u digitalno doba, smislu proizvodnje, promocije i čitanja iste, te dragocjene i višestruko presudne skrbi u knjižnicama i muzejima, otvorio manifestaciju. Ujedno je time počela i večer promocije njegove posljednje zbirke pjesma “Pauline pjesme u prozi – Ja sam Saga”, a razgovor je moderirao knjižničar Davor Ivankovac.

Goran je Rem govorio o svojim književnim početcima, te književnoj i časopisnoj sceni 80-ih, s fokusom na utjecajni časopis Quorum. Osobito je naglasak stavljen na izrazitu tekstualnost autora kvorumovske generacije, koja se u individualnim poetikama, na razne osobite načine, a nauštrb agresivnosti stvarnosnih poetičkih modela, zadržala do danas. Govoreći o hrvatskih književnim časopisima, Rem je istaknuo gotovo revolucionarnu uredničku politiku Quoruma, koja je na više razina iznevjeravala očekivanja ondašnjih struktura vlasti i njima pridruženih kulturnih krugova.

Autor se osvrnuo i na ratnu i poslijeratnu hrvatsku književnost, kao i na svoje stvaralaštvo i aktivizam tih godina, rekavši da ratno vrijeme nije bilo vrijeme poezije, osim možda u Zagrebu, gdje je takva autorska reakcija bila i očekivana i potrebna, dok je na samom frontu do izražaja dolazio svakodnevni dokumentarističko-izvještajni stil, stil snimanja, uz poneke iznimke, poput genijalne i nadvremene tekstualne emisije vukovarske legende Siniše Glavaševića.

Upitan o aktualnoj zbirci poezije, Rem je otkrio da je najveći estetski impuls dobio čitajući snove kćeri Paule, koja ih je kroz duži period zapisivala. Produkt toga, kako je rekao pozorni moderator Ivankovac, inače i sam pjesnik najnovijeg lirskog vala hrvatske književnosti i nagrađeni mlađi književni kritičar, jest slojevita zbirka koja je i prepoznatljivo “removska”, ali i odlazi i korak dalje u igri zamagljivanja autorstva, konstrukcije i identiteta lirskih subjekata.

U “Paulinim pjesmama u prozi” uočljivi su i tragovi “panonizma”, odnosno poetičkih osobina koje je Rem u suautorstvu sa Sanjom Jukić obrazložio u velikoj dvosveščanoj studiji “Panonizma hrvatskoga pjesništva”.

Okupljene je zanimao i nastanak monumentalne “Cvelferice”, svojevrsne povijesti cvelferske književnosti, pismenosti i kulture, kao izravne posljedice katastrofalnih poplava koje su 2014. zadesile taj kraj. Ugodno druženje s autorom završeno je čitanjem poetskih tekstova iz nove zirke.

Tijekom Mjeseca će hrvatske knjige 40 će Removih knjiga, od čega 10 lirskih, biti izložene u Otoku poezije, knjižničnom prostoru namijenjenom isključivo uživanju u dobroj poeziji. N.Vekić

Slojevita zbirka prepoznatljivo je “removska”, ali i odlazi i korak dalje u igri zamagljivanja autorstva, konstrukcije i identiteta lirskih subjekata.

Možda ste propustili...

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike