Novosti
AGROKOR: ČEKAJU SE GLAVNI OSUMNJIČENI

Dvanaest ispitanih, samo je Galić teretio Todorića
Objavljeno 17. listopada, 2017.
Galić predao dokument iz kojeg se vidi tko je u koncernu bio zadužen za financijske odluke

Dvanaest osoba u ponedjeljak uhićenih u akciji Agrokor ispitano je u utorak u zagrebačkom Županijskom odvjetništvu, a još nema vijesti kada će Ivica Todorić te njegovi sinovi Ivan i Ante biti dostupni hrvatskom pravosuđu.

Podsjetimo, uz Todorića i njegove sinove, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor. Protiv osumnjičenih je u utorak policija podnijela kaznenu prijavu zbog zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene isprave i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Ispitivanje u tužiteljstvu trajalo je cijeli dan, odvjetnici osumnjičenih uglavnom su bili sigurni da će tužiteljstvo za njihove klijente zatražiti istražni zatvor, no vjeruju da bi sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda o tome mogao odlučivati u srijedu.

Milijunska šteta

Samo je jedan od ispitanih, prema dostupnim informacijama, teretio Ivicu Todorića. Naime, Mislav Galić iznio je svoju obranu na ispitivanju u tužiteljstvu i porekao svoju povezanost s donošenjem financijskih odluka te je tužiteljima predao dokument iz kojeg proizlazi tko je u Agrokoru bio zadužen za donošenje financijskih odluka.

Njegova braniteljica Dubravka Krklec rekla je novinarima nakon ispitivanja da je Galić govorio istražiteljima o svojoj ulozi dok je bio odgovorna osoba za financije u Ledu i Jamnici. Dodala je da je ono što mu se stavlja na teret vezano za koncern Agrokor i njegovu poziciju člana uprave za hranu. Odvjetnica je rekla da je Galić kao član uprave porekao bilo kakav doticaj s donošenjem financijskih odluka u kojima nije sudjelovao, s obzirom na to da sjednice uprave Agrokora nisu održavane i kao takav nije mogao osigurati donošenje financijski štetnih odluka za Agrokor. Galić je u sklopu svoje obrane predao u tužiteljstvu dokument kojim, kaže njegova odvjetnica, potvrđuje svoju obranu, a iz kojeg proizlazi tko je u koncernu bio zadužen za donošenje financijskih odluka. Odvjetnica tvrdi da to definitivno nije bio Galić, jer je njegova odgovornost objektivna kao člana uprave, ali s financijama nije imao veze. Na upit novinara je li Galić teretio Ivicu Todorića, Krklec je ponovila da je Galić predao dokument iz kojeg proizlazi tko je bio odgovoran za financije. I drugi Galićev odvjetnik Mate Matić smatra da tužiteljstvo nakon takve obrane nema nikakvog argumenta zatražiti određivanje istražnog zatvora za njihova branjenika.

Odvjetnik Ivana Crnjca, Ljubo Pavasović Visković, uoči ispitivanja rekao je kako njegov branjenik vrlo vjerojatno neće iznositi obranu, “neće nikoga teretiti, biti pokajnik, niti nositi dokumentaciju.” Igor Cišper, drugi odvjetnik Ivana Crnjca, kazao je nakon ispitivanja kako je njegov branjenik Državnom odvjetništvu ipak iznio kratku obranu i odbacio sve što mu se stavlja na teret. Upitan o iznosima štete, Crnjac je kazao da je bila milijunska.

Poricanje

Odvjetnica Tomislava Lučića Laura Valković rekla je da je njezin branjenik porekao počinjenje kaznenih djela i kratko objasnio istražiteljima da je sve njegovo postupanje bilo u skladu sa zakonima i standardima. Lučić je, kazala je braniteljica, odlučio detaljnu obranu iznijeti kad bude ostvario pravo uvida u spis. Valković je rekla da njezin klijent nikoga nije teretio te da ne zna hoće li tužiteljstvo tražiti istražni zatvor za njezina klijenta, iako su oni to pokušavali doznati u Državnom odvjetništvu. Krivnju je negirala i Ljerka Puljić. Njezina odvjetnica Ljiljana Planinić novinarima je rekla da je iznijela obranu onoliko koliko je to mogla u ovom času i da je porekla počinjenje djela. Novinari su pitali odvjetnicu je li policija nešto pronašla u prostorijama njezine klijentice, s obzirom da su pretrage trajale u ponedjeljak, a ona je odgovorila da nisu pronašli ništa bitno.

Slično su ustvrdili i odvjetnici koji su nazočili drugom danu pretrage imanja obitelji Todorić - Kulmerovih dvora. Odvjetnici Ante Todorića Rajko Čogurić i Fran Olujić smatraju da nema potrebe za raspisivanjem tjeralice za Ivicom Todorićem i njegovim sinovima.

- Ante Todorić koji je zajedno sa svojim ocem, bratom i ostalima osumnjičen u slučaju Agrokor još nije dobio poziv policije ni Državnog odvjetništva - rekao je njegov branitelj Rajko Čogurić, dodavši da njegov branjenik nije u bijegu i da će se odazvati na poziv tužiteljstva. “Čim dobije poziv, on će krenuti na put”, rekao je Čogurić novinarima. Dodao je i da je policiji poznata londonska adresa njegova branjenika. Čogurić je rekao da će tijekom dana kontaktirati Državno odvjetništvo i “ponuditi rješenje pozivanja.” Upitan ima li ideju kad bi to moglo biti, rekao je da ne zna. “Vidjet ćemo kad državnim tijelima odgovora da se on pojavi, on će se pojaviti”, kazao je Čogurić.

Ispitan je i Hrvoje Balent, zet Ivice Todorića. Njegov odvjetnik rekao je kako je Balent negirao svoju odgovornost i kazao je da nije radio ništa nezakonito i suprotno poslovnim interesima koncerna.

Dijana PAVLOVIĆ/H
TODORIĆIMA PRIJETI CRVENA TJERALICA INTERPOLA?

Prema informacijama iz više izvora, Ivica Todorić i njegov sin Ante su u Londonu, no nije sigurno gdje se nalazi drugi sin Ivan, u Londonu ili Beogradu. Pravna praksa je da se ljudima koje se traži zbog uhićenja tijekom istrage daje neko vrijeme da se sami odazovu policiji. Ako se ne jave ili počnu zavlačiti, slijedi raspisivanje tjeralice i/ili europskog uhidbenog naloga, ako se smatra da su na teritoriju Europske unije. Međutim, problem je što britanski sudovi nerijetko imaju praksu ne odobravati europske uhidbene naloge. Tu onda na snagu stupa Interpolova crvena tjeralica. Todorićima bi tada kao bijeg od izručenja mogla poslužiti samo jedna stvar – da imaju dvojno britansko državljanstvo.

“JOŠ NIJE DOBIO POZIV ISTRAŽITELJA”

Čedo Prodanović, jedan od odvjetnika Ivice Todorića, kazao je u utorak kako njegov branjenik još nije dobio poziv istražitelja, ali da će biti kooperativan kad se to dogodi. Podsjetimo, u ponedjeljak je odvjetnica Jadranka Sloković rekla kako Todorić nije u bijegu, a sam je Todorić na svom blogu napisao kako će biti dostupan pravnim institucijama.

dolaze?

ODVJETNICI SMATRAJU DA NEMA POTREBE ZA TJERALICOM

Rajko Čogurić

odvjetnik Ante Todorića

Ante Todorić koji je zajedno sa svojim ocem, bratom i ostalima osumnjičen u slučaju Agrokor još nije dobio poziv policije ni Državnog odvjetništva.

Možda ste propustili...

U RAFINERIJI NAFTE RIJEKA

Pokretanje proizvodnje

HRVATSKA JE IZABRALA 11. SAZIV HRVATSKOG SABORA

HDZ relativni pobjednik, Andrej Plenković ponovno mandatar?