Novosti
REAKCIJE NA AKCIJU AGROKOR

Agrokor je rastao uz politiku dok su drugi propadali
Objavljeno 18. listopada, 2017.
Javnost je poučena prijašnjim iskustvima pa postoji pritisak da se dokaže kako to sve nije samo spektakl za gledatelje

Vezani članci

PRAVOSUDNO-POLICIJSKA AKCIJA AGROKOR

Dok mu uhićuju bivše suradnike, Todorić sa sinovima u - Londonu

AGROKOR: ČEKAJU SE GLAVNI OSUMNJIČENI

Dvanaest ispitanih, samo je Galić teretio Todorića

VLASNIK AGROKORA I DALJE NAPADA VLADU I LEX AGROKOR

Ivica Todorić: Uhićeno je 12 vrhunskih gospodarstvenika koji nisu apsolutno ništa krivi

Hrvatski ekonomski i politički analitičari, kao i političari, s oprezom ovih dana komentiraju zbivanja u Agrokoru i uhićenja, jer je rasplet gospodarske, političke i pravosudno-policijske afere daleko od kraja.

- Nadam se da neće biti ona poznata, tresla se brda... - komentirala je bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt za HTV. Dodala je kako su slična uhićenja u nekim prijašnjim aferama nerijetko bila predstava za javnost i kako se nada da to neće biti slučaj u akciji Agrokor. Ona smatra kako dosad nije bilo političke volje da se stvari raščiste do kraja.

- Agrokor je rastao uz politiku, imala ona desni ili lijevi predznak. Agrokor je rastao, dobivao koncesije i kredite dok su neki drugi za to vrijeme propadali - istaknula je bivša ministrica.

O akciji Agrokor, na temu hoće li to biti samo još jedan u nizu velikih slučajeva koji će se nakon spektakularnih privođenja pretvoriti u pravosudnu trakavicu i mogu li iz istrage u slučaju Agrokor biti izuzeti političari, za Hrvatski radio su govorili ekonomski i politički analitičar Željko Ivanković te profesor na zagrebačkome Pravnom fakultetu Josip Kregar.

Od svega neće biti ništa?

- Ušlo je u modu da se to naziva ortačkim kapitalizmom, rođačkim kapitalizmom, odnosno tehnički termin je kroni kapitalizam. Jedna od glavnih karakteristika kroni kapitalizma je nevjerodostojnost pravosuđa i pravosudne vlasti. Ako se želi dekonstruirati ono što je bilo, onda je vrlo ključno da pravosudni postupci budu vjerodostojni. S jedne strane postoji medijski pritisak da je to sve spektakl i da od toga neće biti ništa. Taj medijski pritisak koliko je s jedne strane prejudiciranje, s druge strane je koristan ne bi li prisiljavao da svi postupci budu vjerodostojni - rekao je Željko Ivanković.

Josip Kregar smatra da akcija uhićenja u ponedjeljak nije bila predstava za javnost. Smatra kako je riječ o najvećem gospodarskom, pa i političkom skandalu u povijesti nezavisne Hrvatske. Kregar ističe i da bi saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor trebalo nastaviti s radom.

Javnost nema uvid

- Istraga se provodi prema određenim kaznenim djelima. Ono što će biti dio odgovornosti trebalo bi istražiti formirano povjerenstvo. Mislim da su argumenti prema kojima započinjanje istrage znači zaustavljanje rada tog povjerenstva štetni. U političkom smislu škodit će Vladi i HDZ-u jer će se stvoriti dojam da se radi o prikrivanju. Istražno povjerenstvo formirano je za slučaj Agrokor, ne za optužbu protiv Ivice Todorića. S druge strane imamo priličan problem reći gdje su granice odgovornosti jer se u kaznenom postupku utvrđuje krivnja. Povjerenstvo ne utvrđuje krivnju već istinu, povjerenstvo radi javno, a kao što vidite u ovim dijelovima postupka javnost nema nikakav uvid u problem - rekao je Kregar u radijskoj emisiji “U mreži Prvog”.

Dijana PAVLOVIĆ

Tomislav Tolušić

ministar poljoprivrede

Procesi u Agrokoru neće naštetiti poljoprivredi

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić ocijenio je u utorak da najnovija zbivanja u Agrokoru neće naštetiti hrvatskoj poljoprivredi. Dodao je kako u slučaju Agrokora ima velikih opasnosti, ali da je bilo i pozitivnih stvari kao što su obnova i izgradnja novih proizvodnih i prerađivačkih kapaciteta i kvalitetna obrada zemljišta. No, bilo je, kaže, i puno negativnih, prvenstveno neplaćanja koje je, kako je rekao, ubilo dobar dio malih, ali i srednjih poljoprivrednika. “Poljoprivredniku je bitna cijena, ali i da novac za svoje proizvode dobije u roku 30, a ne 330 dana, a to se, nažalost, do sada događalo”, rekao je Tolušić. Zaključio je kako vjeruje da će se hrvatska poljoprivreda izvući i “isplivati jača i pozitivnija.”

NE ŽELIM MU ZATVOR, VEĆ PREKOVREMENE, ZNOJ I SUZE...

Agrokor je glavna tema i na društvenim mrežama. Što o radu za Todorića i uhićenjima u Agrokoru misle bivši radnici pokazao je status na Facebooku jednoga od njih - 27-godišnjeg Krunoslava iz Gornje Bistre koji je u kolovozu ove godine dao otkaz na radno mjesto skladištara u Konzumu. Ogorčen uvjetima u kojima je godinama radio, Todoriću ipak nije poželio dugogodišnju kaznu zatvora nego slobodu i radne uvjete koje su imali on i njegove kolege. “Tisuće neplaćenih prekovremenih sati, hektolitre prolivenih znoja i suza, neprospavane noći, slomljene kičme i žuljevi na rukama... To nam nikad nećeš vratiti, ali dovoljna kazna bi bila, više od bilo koje robije, da se nađeš na mjestu di smo mi bili, i da otplatiš dug ovom društvu s minimalcem koji si nam davao. Bi li izdržao barer jedan dan?” napisao je Krunoslav.

Možda ste propustili...

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost

PREDSJEDNIK REPUBLIKE O UPOZORENJU USTAVNOG SUDA

Milanović: Ovo je priprema za državni udar